Nejhůře se fotí béčkoví herci, prozradila Zuzana Mináčová Za scénou z Varů

  • 2
Fotografka Zuzana Mináčová fotí karlovarský filmový festival padesát let. Letos od svých kolegů na červeném koberci dostala před příchodem filmařských hvězd slavnostní dort. Jak se fotí herecké hvězdy a v čem tkví kouzlo jejích snímků, prozrazuje v pořadu Za scénou z Varů.

„Béčkoví herci, kteří mají komplexy, s těmi je těžká práce,“ řekla fotografka Zuzana Mináčová v pořadu Za scénou. Karlovarské dění prostřednictvím svého objektivu zaznamenává už půl století. Největší radost jí dělá fotit velké hvězdy, které jsou nejskromnější a je s nimi zábava.

„Susan Sarandon, Michael Douglas nebo Danny DeVito, fotit tyto herce byla čistá zábava,“ vysvětluje. Kromě řemesla je podle ní zásadní, aby uměl fotograf se svým objektem komunikovat. „Spousta fotografů se ani neodváží na hvězdy promluvit. Přitom nezáleží, jestli rozumí vašemu jazyku nebo ne, reagují a ty fotografie oživnou,“ říká.

Kromě karlovarského festivalu za socialismu Mináčová fotila také filmový festival v Moskvě, kde se mimo jiné setkala s legendárním americkým hercem Richardem Burtonem, který ji dokonce pozval na večeři. „Byl tak neuvěřitelně krásný, až jsem mu řekla, že si na to musíme dát jednu vodku. On souhlasil,“ vzpomíná. „Vůbec ale nechápal, co je to Rusko. Nechápal, že tam není jít kam na večeři,“ dodává.

Za scénou

Za scénou je pořad, který vzniká ve spolupráci iDNES.tv, kulturní rubriky iDNES.cz a MF DNES. Divákům nabízí zajímavé hosty ze světa filmu, hudby nebo literatury (archiv pořadu najdete zde). Moderuje Monika Zavřelová.

Logo pořadu Za scénou

„Oproti Moskvě byly za komunismu Vary něco velmi uspořádaného. Samozřejmě po normalizaci sem začaly jezdit hlavně ruské hvězdy a nebylo tu tak nic moc zajímavého. Příchodem Jiřího Bartošky v devadesátých letech se ten festival ale proměnil. Velkou zásluhu na tom měl i Václav Havel a Miloš Forman, který sem posílal své kolegy,“ připomíná.

Kromě Burtona Mináčová okouzlila také amerického herce Tonyho Curtise a to už v rámci své první karlovarské návštěvy. Zaujala ho tím, že místo angličtiny s ním komunikovala maďarsky. „Přišla jsem sem tehdy s hrozným technickým vybavením,“ přibližuje své začátky.

Zuzana Mináčová se narodila v roce 1931, ve třinácti letech ji deportovali do koncentračního tábora v Osvětimi. Fotografii vystudovala na bratislavské Uměleckoprůmyslové škole a pracovala jako vedoucí fotooddělení ve Slovenském filmu. V roce 2014 její syn, dokumentarista Matěj Mináč, uvedl snímek o jejím životě nazvaný Očima fotografky.