Do Thermalu vkročili herci i fotbalisté. Hvězdou však zůstává Eva Zaoralová

  9:15aktualizováno  19:45
Loni v srpnu, předloni vůbec. Po dvou nezvyklých rocích se karlovarský filmový festival opět koná ve svém tradičním červencovém termínu. Před hotelem Thermal tak znovu rozvinuli červený koberec, po kterém prošly filmové i fotbalové hvězdy, aby zamířily na slavnostní zahájení. Jeho hlavním bodem byla vzpomínka na zesnulou filmovou kritičku Evu Zaoralovou.

Netypicky začal slavnostní večer 56. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Nejprve moderátor Marek Eben upozornil, že úvodní show bude obsahovat stroboskopická světla a pyrotechnické efekty, které zahřály zejména diváky v prvních řadách, načež opakovaně vyzval: „Zapněte si prosím své mobilní telefony a pořizujte si obrazové a zvukové záznamy.“

Po tanečním vystoupení v rytmu techna se slogany „Jsme s vámi a jsme skuteční, ne virtuální“ pak Eben svou neobvyklou výzvu vysvětlil. „Stalo se, co se jednou muselo stát, nastal ostrý generační střet. Mladí drží telefony stále v ruce, kdežto ti starší z nás je buď nemají s sebou, nebo vlastní přístroje seniorské, nebo chytré telefony mají, ale těžko se jim vyndávají z kapsy.“ Popsal pak, jak člověk, který svým pozadím vyplní celé křeslo, ztěžka loví mobil, pokud vedle něj nosí i klíče a léky, a když se mu to konečně podaří, celou anabázi s padajícími předměty si zopakuje, protože z druhé kapsy musí dostat ven ještě brýle. „A než to celé zvládne, mladí už zveřejnili tři jeho fotky na Instagramu,“ prohlásil Eben, jenž mezi generaci potýkající se s technikou zahrnul i prezidenta festivalu Jiřího Bartošku.

Právě Bartoška poté vzal poctu své dlouhodobé spolupracovnici v čele festivalu, nedávno zesnulé Evě Zaoralové, kterou připomněl působivý sestřih společných fotografií rok po roce od letopočtu 1994, včetně někdejších recesistických dárků od novinářů. „Dvacet osm let spolu. Díky, Evo, nikdy nezapomeneme. Barťák,“ stálo v závěrečných titulcích. Zaoralová se tak i posmrtně stala hlavní hvězdou večera, navíc festival otevře výstavu jejích fotografií.

Marek Eben během zahajovacího večera 56. ročníku karlovarského festivalu (1. července 2022).

Také jiná premiérová událost patřila ženě, a to Ivě Janžurové, která se předvedla v nové festivalové znělce. V režii Ivana Zachariáše zde sehrává etudu z policejní stanice.

První z tria zahraničních herců, hrdina seriálu Ray Donovan nebo filmu Vřískot Liev Schreiber, oznámil svůj příjezd až ve večerním čase, zúčastní se až koncertu. Už v sobotu však Varům představí projekt BlueCheck Ukraine, jehož je spoluzakladatelem.

Na oficiální zahájení navázala ve Velkém sále Thermalu projekce úvodního filmu Superhrdinové, italské romantické tragikomedie, který loni natočil italský režisér Paolo Genovese. Program úvodního večera zakončí speciální koncert SymfoMIG, kdy nezvykle spojí síly kapela Mig 21 s Orchestrem a Sborem Národního divadla pod vedením dirigenta Jaromíra Kyzlinka.

Dorazili Bohdalová i Souček s Coufalem

Úvodní páteční program začal už odpoledne. I přes deštivé počasí postávali filmoví fanoušci několik hodin před hotelem Thermal, aby mohli vyhlížet příjezdy svých hvězd. První vůz totiž dorazil až ve čtvrt na šest, na červený koberec z něj vystoupil prezident festivalu Jiří Bartoška s manželkou, následoval moderátor festivalu Marek Eben, který dělal doprovod bývalé první dámě Livii Klausové. Po červeném koberci se prošel i tradiční autor ročníkového loga Aleš Najbrt.

Z čistě hereckých hvězd se jako první ukázala Jiřina Bohdalová a dále Jiří Macháček, Robert Mikluš, Alena Mihulová, Petra Nesvačilová, Hana Vagnerová, Jitka Schneiderová, Tereza Ramba, Oskar Hes či Diana Dulínková. Společně v jednom voze dorazili herci Lenka Vlasáková, Jan Dolanský a Marek Taclík a dále i Jana Plodková, Stanislav Majer a scénograf Marek Cpin.

Z nehereckých celebrit zaujaly tváře fotbalistů anglického West Hamu, tedy Tomáše Součka a Vladimíra Coufala. Oba dorazili s partnerkami.

Největší zahraniční hvězdy letos dorazí až na druhou polovinu filmové přehlídky. Mezi nejznámější hosty festivalu bude letos patřit australský herec Goeffrey Rush, který převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Při stejném ceremoniálu na závěr festivalu převezme Cenu prezidenta festivalu i americký herec a producent Benicio del Toro.

Záběr ze zahajovacího večera 56. ročníku karlovarského festivalu (1. července...
Jiří Bartoška, Jiřina Bohdalová před slavnostním zahájením 56. ročníku...

Mezi ohlášenými hosty je i americký herec a režisér Liev Schreiber, ten do Karlových Varů dorazí v pátek v noci a bude se účastnit sobotního programu. Mimo jiné zde představí aktivity projektu BlueCheck Ukraine, jehož je spoluzakladatelem.

Festival letos nabídne asi 170 filmů, z toho zhruba 130 celovečerních. Kromě filmů je ale tradičně festival nabitý řadou doprovodných akcí.

Aktuální 56. ročník přinese i některé novinky. Například vedle festivalového hotelu Thermal vyrostl nový KVIFF.TV Park. Dočasná stavba připomínající kolonádu bude sídlem festivalové televize a filmové platformy KVIFF.TV, kromě odpočinku a občerstvení nabídne ale i vlastní program, rozhovory s tvůrci nebo hosty festivalu. Podle výkonného ředitele festivalu Kryštofa Muchy jde o první rok, kdy festival takto rozšiřuje svoji nabídku, a tak bude nutné si vyzkoušet provoz a náplň KVIFF.TV Parku.

Festival, který patří mezi největší kulturní akce v České republice a je jedním z filmových festivalů nejvyšší kategorie A, se do původní podoby vrací po dvou letech. V roce 2020 jej pořadatelé kvůli pandemii koronaviru zrušili a i v loňském roce se konal v přesunutém termínu na přelomu srpna a září. Platila tehdy i přísnější epidemická opatření, a tak se diváci do kin a na další akce dostali jen s platným negativním testem. Letos se žádná protiepidemická opatření nechystají.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Buranství, říká o přerušení Kaščejevy na Českých lvech režisér Chlupáček

12. března 2024

Rozstřel Loni společně uvedli do kin film Úsvit, letos na televizní obrazovky vyslali minisérii To se...

RECENZE: Gabriela Soukalová ve sprše i v moři. Dokument jí zadal pózy

18. března 2024

Premium Pod názvem Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí vešel do kin dokument, v němž se zpovídá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

České filmaře zatkli při natáčení ve Vatikánu. Teď se chtějí vrátit zpět

16. března 2024

Premium Štáb snímku Ďáblova sbírka skončil po natáčení na Svatopetrském náměstí na policii, která zabavila...

Metoda Markovič: Scény z výslechů byly hodně intimní, říká představitel Hojera

13. března 2024

Rozstřel Herec Petr Uhlík, tvář dvou výrazných televizních projektů letošního roku: minisérií Metoda...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Desatero pro všechny, kdo rádi hlásají velké pravdy

12. března 2024

Premium Málokdo si zapamatuje, kdo si o víkendu připsal České lvy nebo Oscary, ale zato se bude ještě...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Posedlost a láska k hudbě. Olga Malířová Špátová natočila dokument o Petru Jandovi

19. března 2024  7:30

Před třemi lety oslovili přátelé Petra Jandy dokumentaristku Olgu Malířovou Špátovou, aby o něm...

Vedle ořezaného stromu vyrostla nová Banksyho malba, má ekologický apel

18. března 2024  19:49

Nová nástěnná malba v londýnské čtvrti Finsbury Park přilákala davy lidí. A to i přesto, že se k...

RECENZE: Album Visions od Norah Jones je ospalá jazzová „pohodička“

18. března 2024  17:20

Vůbec nejnešťastnější hodnocení, které se může dostat jakémukoliv uměleckému dílu je, prohlásíme-li...

RECENZE: Bez nápadu. Justin Timberlake vydal až odpudivě prázdnou desku

18. března 2024

Premium O aktuálním albu Everything I Thought It Was hovořil zpěvák a herec Justin Timberlake ještě před...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...