Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kamioňák, naháči, madona. Kdo může vyhrát karlovarský festival

  17:48
Jisté je, že při sobotním zakončení 54. karlovarského festivalu převezmou čestné ceny herečka Patricia Clarksonová a kameraman Vladimír Smutný, zato o vítězích hlavní soutěže se zatím jen spekuluje. Podle zákulisních tipů se mluví zejména o třech filmech, přičemž slovenský Budiž světlo má stále i podporu diváků.
Záběr z filmu Patrick

Záběr z filmu Patrick | foto: KVIFF

Marko Škop v díle Budiž světlo sleduje otce rodiny pracujícího v Německu, který při návratu na Vánoce zjistí, že se jeho syn zapletl s partou násilníků. „Na jedné straně chce své blízké zabezpečit, ale na druhé straně chybí doma: jako otec i manžel,“ popsal režisér hrdinu v podání Milana Ondríka. Silnému zážitku by mohlo u porotců uškodit, že sleduje až příliš společenských aktualit naráz.

Německá Lara, jejíž titulní představitelka Corinna Harfouchová aspiruje na trofej pro nejlepší herečka, vypráví o zneuznané pianistce, která vlastní ambice přenese na syna. „Tragédii zmarněného života vroubí strach z průměrnosti,“ shrnul svůj film režisér Jan-Ole Gerster. Dokonale nepříjemná hrdinka, která se v den svých šedesátin rozhodne pro radikální čin, také patří k favoritům.

Jejich trojici uzavírá Martha Stephensová, která natočila americký film o dívčím přátelství a dospívání Ke hvězdám, zasazený do maloměsta 60. let. „Hlavním tématem je touha, podstata lidského bytí,“ podotkla autorka. Působivý černobílý snímek se promítal jako poslední a mohl zamíchat již rozdanými kartami.

Což ovšem neznamená, že ostatní jsou bez šance. Kdo je ještě ve hře? Lehce morbidní filipínský příběh Óda na nicotu pozoruje osamělou majitelku pohřebního ústavu, která se spřátelí s jednou z mrtvol. „S režisérem, jímž je Dwein Baltazar, se člověk nikdy nenudí,“ podotkl jeho kameraman Neil Daza.  

Čínská skorodetektivka Portrét mozaikou pátrá po záhadě, jak a s kým mohla otěhotnět čtrnáctiletá školačka. „Všechny osoby propojí jediná novinová reportáž,“ naznačil režisér Čaj I-siang, že ho zajímá mediální doba se záplavou často překroucených informací.

Chilský Muž budoucnosti zaznamenává poslední jízdu stárnoucího řidiče kamionu, který se chce po letech setkat s dcerou - boxerkou stopující pro změnu jiného tiráka. „Zajímal mne i tísnivý pocit ze života stráveného v kabině náklaďáku,“ dodává režisér Félipe Ríos.   

Britský Monzun režíroval Hong Khaou, jenž vychází z vlastní zkušenosti uprchlíka z Vietnamu před komunisty. Hrdina, kterého hraje Henry Golding, odjel s rodiči jako šestiletý, po třiceti letech se vrací do vlasti a připadá si jako vykořeněný turista. „Musí pochopit, že ho rodiče nepřipravili o minulost, ale zachránili mu život,“ líčí režisér.

Srpnová madona, již natočil španělský tvůrce Jonás Trueba, sleduje dva týdny v rozpáleném Madridu s dívkou, která vlastně pořád neví, co chce, a kterou hraje Itsaso Arana. „Nejde ani tak o zápletku jako o pocity, rytmus, barvy, zvuky, střídání dne a noci a kolorit letních slavností,“ míní režisér.

Belgickou tragikomedii plnou naháčů Patrick natočil Tim Mielants a jeho hrdina se tu vyrovnává s nezvyklým dědictvím: po smrti otce má převzít nudistický kemp. „Pamatuji si z výletu v dětství podivné existence, na které jsem tam narazil,“ vysvětlil zdroj své inspirace filmař, jenž jedny pobavil, jiné pohoršil.

Turecké Maličkosti přinášejí sociální absurditu: manažer firmy na výrobu antidepresiv začne léky sám užívat, přijde o práci a současně o svou roli v rodině. „I náš soukromý život je politikum,“ tvrdí režisér Kivanc Sezer o svém druhém celovečerním snímku, prostředním dílu plánované trilogie.

Bulharský Otec v podobě tragikomedie o rodičích, dětech, pohřbu a duchařině používá absurdní humor včetně odkazů na komunistickou minulost. Hrdina zapře smrt matky před těhotnou manželkou a otce veze za senzibilem, aby mu tlumočil poslední vzkaz zemřelé. „Komunikace mezi lidmi chybí i v éře nových technologií,“ říká Petar Valčanov, jenž Otce natočil spolu s Kristinou Grozevou.

Slovinská Nevlastní sestra, s níž se do Varů vydal Damjan Kozole, líčí nucené soužití dvou sester, které na sebe nevraží. „Zdají se protivné, ale přitom jsou zranitelné,“ popsal své hrdinky, kterým prý zbývá jen soucit a humor. Jednu z nich hraje Labina Mitevská známá ze Samotářů.

Obecně lze říci, že hlavní soutěž Varů byla letos vyrovnaná, bez někdejších třeskutých experimentů podnícených čistě jen honbou za odlišností, ale také bez vyloženě zázračných zjevení. Tematicky vládla rodinné traumata a nedořešené vztahy, naštěstí však mnohým nechyběl humor. 

Absenci domácího filmu vynahradila chabá náplast v podobě koprodukčního podílu ve filmu Budiž světlo. Pokud Slováci uspějí, budeme moci zase jednou uplatnit Cimrmanovu průpovídku, jak zlaté české ručičky pomohly k vítězství borcům cizích zemí.

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

RECENZE: Trpký osud jednoho města. Třetí Šikmý kostel je opět fascinující

19. dubna 2024

Premium Plnými sty procenty ohodnotila naše recenzentka Alena Slezáková očekávaný závěrečný díl trilogie...

RECENZE: Čínská Popelka zachraňuje draky. Kupodivu docela vkusně

19. dubna 2024  9:55

Jistěže animovaná pohádka Jak zachránit draka míří především k dětem, které nad jejím původem...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Knihou roku je Hella. Cenu čtenářů má Moravec, v humoru uspěla Macháčková

18. dubna 2024,  aktualizováno  21:39

Knižní svátek Magnesia Litera v pondělí večer vyvrcholil předáváním cen. Knihou roku se stal román...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...