Z filmu Křižáček

Z filmu Křižáček | foto: CinemArt

S kým se ve Varech utká Rodenův rytíř? Nejen s východní Evropou

  • 3
Středověké putování rytíře za synkem, jenž utekl z domova s vidinou dobrodružství. To je Křižáček, zástupce Česka v hlavní soutěži karlovarského festivalu. S kým se utká?

Stylizovaný přepis romantické básně Jaroslava Vrchlického, jehož režisér Václav Kadrnka obsadil do role otce Karla Rodena, přijde do kin v srpnu. Lze předpokládat, že distributora najde též slovenský soutěžní film Čára, v němž Peter Bebjak líčí pašerácké drama z hranice s Ukrajinou.

U zbylých děl hrané soutěže se případný zájem tuzemských distributorů teprve ukáže. Programový ředitel Karel Och zopakoval, že festival chce dál podporovat hlavně začínající tvůrce – polovinu titulů tvoří debuty – a to zejména ze střední a východní Evropy, Balkánu či bývalých sovětských republik.

Nicméně našlo se místo i pro americkou romantickou komedii Drobné si nechte, prvotinu vyznamenanou třemi cenami newyorského festivalu Tribeca, či pro francouzskou Korporaci, studii charakterů v manažerském prostředí, kde je nejznámější hereckou tváří Lambert Wilson.

Sólo pro Janu Plodkovou

Do Varů se vrátí se svými novinkami tvůrci, kteří tu již vyhráli, George Ovašvili z Gruzie nebo Polka Joanna Krauze. O ruskou Arytmii svedl Ochův tým souboj s jinými festivaly a sám jeho šéf sází na sílu balkánské poválečné terapie ve snímku Chlapi nepláčou.

Festival zveřejnil také domácí reprezentanty v ostatních soutěžích. Komorní debut Josefa Tuky Absence blízkosti, kde má Jana Plodková velké sólo v roli čerstvé matky, zažije světovou premiéru v sekci Na východ od Západu. Mezi dokumenty se představí portrét neonacisty Svět podle Daliborka, jehož hrdinu po dva roky s kamerou sledoval Vít Klusák, a také slovensko-český profil známého zpěváka – Richard Müller: Nepoznaný, jenž do kin vstoupil v únoru.

Přehlídka evropských nadějí První podání zařadila krátký film Damiána Vondráška Vězení.