Matrix vlétl do kin střežen jako poklad

  • 30
Vyprodáno, hlásila včera americkému ústředí distribuční firmy Warner Bros. mnohá kina ze světových metropolí, kde v týž okamžik startoval snímek Matrix Revolutions. O diváky nebyla nouze. Ale centrálu zajímalo i to, zda nepřišli piráti.

„Bezpečnostní opatření jsou opravdu mimořádná,“ přiznal Martin Malík z českého zastoupení Warner Bros. Závěrečný díl slavné sci-fi totiž neláká jen davy fanoušků včetně českých, kteří už včera v patnáct hodin obsadili sály několika multiplexů, ale také výrobce nelegálně pořízených „černých“ kopií. Aby se tohle riziko snížilo, je Matrix strážen jako zlatý poklad. Všude na světě bez výjimky.

„Ano, i v Česku se budou dělat kontroly přímo v sálech během projekcí. A kdo by byl přistižen s kamerou, riskuje, že bude za porušení autorského zákona předán policii,“ potvrzuje Malík. Najatá firma, která zdejší kontroly zajišťuje, dostala dokonce z londýnské pobočky příkaz, že si musí opatřit přístroje pro noční vidění. Také veškerá auta, která převážejí kopie filmu z kina do kina, doprovází povinně bezpečnostní služba. Pojištění je samozřejmostí, která u Matrixu platí dvojnásob.

Přísná pravidla místní distributoři chápou, i když jim přidělávají vrásky. Například všechny podklady k filmu dostávali na poslední chvíli. Kvůli obavě ze zneužití nedorazila do Prahy ani speciální kazeta, kterou nutně potřebují k výrobě zvláštních titulků pro velkoformátové kino Imax. Na jeho obřím plátně má totiž Matrix Revolutions pražskou premiéru už příští týden.

Hlavní vlnu diváků však Malík čeká již o nadcházejícím víkendu. „Předprodej sice dost dlouho vázl, ale těsně před premiérou chytil najednou pořádné tempo, už se pohybuje kolem osmi tisíc vstupenek. Odhaduji, že do neděle by mohl Matrix Revolutions v tuzemsku najít 95 až 98 tisíc diváků, což představuje tržby kolem jedenácti milionů korun,“ tipuje si.

Distributory příliš nepřekvapilo, že na odpolední „simultánní“ premiéře zbyla v hlavním městě volná místa. Lidé jsou ve škole nebo v práci, proto bývá největší zájem o večerní představení - ta včerejší byla už během dne vyprodána ze sedmdesáti procent a spousta lidí si zvykla chodit do vícesálových kin „naslepo“, bez předchozí rezervace.

V zemích, kam osobně zavítal představitel hlavní role Keanu Reeves s dalšími herci, se premiéra třetího Matrixu změnila v lidovou slavnost. V Japonsku je vítaly zástupy fanynek, podobné to bylo v Austrálii, kde před lety začalo natáčení celé ságy. „Nechyběl ohňostroj, červený koberec, obří plakáty,“ řekl moderátor krajanského vysílání v Sydney Petr Lesák.           

Hlavní hrdinové filmové trilogie o Matrixu - Neo v podání Keanu Reevese a Trinity zahraná Carrie-Anne Mossovou.

Útroby klubu Matrix na pražském Žižkově zdobí graffiti dlouhé šest metrů.

Fotografie z filmu Matrix Reloaded.

Fotografie z filmu Matrix Reloaded.

Fotografie z filmu Matrix Reloaded.

Fotografie z filmu Matrix Reloaded.

Fotografie z filmu Matrix Reloaded.

Hvězdy Matrixu: Carrie-Anne Mossová, Keanu Reeves, Jada Pinkettová Smithová a Nona Gayeová.