VIDEO: Cizí víru nemůžete jen tak přinést do jiné kultury, říká Scorsese

  • 1
Za dva týdny do českých kin vstoupí nový snímek Martina Scorseseho Mlčení o pronásledování křesťanů v Japonsku v sedmnáctém století. Během rozhovoru k filmu režisér zmínil, že příběh o šíření nové víry do cizí společnosti má paralelu i v dnešním světě.

„Problémem tohoto příběhu i toho, co se děje dnes, jsou kulturní rozdíly. Jak se řeší kulturní rozdíly v Japonsku 17. století oproti západní Evropě v téže době?“ ptá se režisér. „Je potřeba porozumět každé kultuře, do které přinášíte nové slovo boží, musíte znát hodnoty té kultury, způsob myšlení. Je třeba s těmi lidmi trávit čas, umět jejich jazyk. A až teprve pak se uvidí,“ myslí si.

Inspirací k filmu Mlčení Scorsesemu byla stejnojmenná kniha japonského spisovatele Šúsaku Endó. Román poprvé vyšel v šedesátých letech. Ústřední hrdiny, dva portugalské jezuity, ztvární Andrew Garfield mj. známý z filmu Amazing Spiderman nebo Adam Driver, kterého proslavila role Kylo Rena ze Star Wars.

Oba herci museli do role výrazně zhubnout, sám Driver používá přímo slovo hladovět. Když měl štáb přestávku na oběd, oni čekali na lodi s prázdnými žaludky.

Kromě Drivera a Garfielda se ve filmu objeví ještě Liam Neeson. Do českých kin film vstoupí 16. února 2017.