Z natáčení filmu Slovo

Z natáčení filmu Slovo | foto: Bontonfilm

Odmítá vstoupit do strany, skončí v blázinci. Martin Finger dal Slovo

  • 0
S Martinem Fingerem a Gabrielou Mikulkovou v hlavních rolích vzniká film Slovo, který dvojici sleduje po vypjatém roce 1968. Točí jej Beata Parkanová, která má za sebou autorský debut Chvilky.

Film sleduje příběh manželů, kteří si dali slovo, že budou stát vždy při sobě a nepřekročí morální hranice. Doba konce 60. let však vystavuje jejich slib těžkým zkouškám. Režisérka tu vidí nadčasové téma: „Dilema, zda dělat ústupky ve jménu různých výhod či pod tlakem, řeší lidé stále.“

Filmaři už točili u moře v Polsku a z českých lokací ve Svitavách nebo na Pardubicku se po Novém roce přesunou do hor na Slovensko. V dalších rolích se představí Jenovéfa Boková, Boleslav Polívka, Vladimír Polívka, Ondřej Sokol, Petra Hřebíčková, Taťána Medvecká nebo Marek Geišberg.

Finger hraje muže, který odmítá za normalizace vstoupit do komunistické strany a skončí až na psychiatrii. „Drobnokresba všedních a zdánlivě nenápadných činností a promluv postav, které všichni známe z vlastních životů, mě nepřestává udivovat. Velká dramata se tu odehrávají spíš skrytě a v tichu, ale o to víc s citlivým divákem zamávají,”  věří herec.

Snímek vzniká v česko-slovenské produkci, Parkanová si ke Slovu sama napsala scénář. Obraz snímá slovenský kameramanem Tomáš Juríček, střihačem je Alois Fišárek a hudbu skládá Jan P. Muchow. Premiéra se plánuje na jaro 2022.