Slovenská herečka Mária Kráľovičová

Slovenská herečka Mária Kráľovičová | foto: archiv M. Kráľovičové

Zemřela Mária Kráľovičová, první slovenská televizní herečka

  • 7
Přední slovenská divadelní a televizní herečka Mária Kráľovičová zemřela ve věku 95 let. Smutnou zprávu zveřejnilo Slovenské národní divadlo, kde herečka působila neuvěřitelných 74 sezon až do ledna tohoto roku.

Mária Kráľovičová se stala členkou první slovenské scény 1. ledna 1948 a působila zde nepřetržitě až do ledna 2022. Kariéru navíc začala hned v srpnu po skončení druhé světové války, kdy nastoupila do angažmá v Martině. Svou hereckou kariéru zahájila na základě inzerátu shánějícího herečky do slovenských divadel. V následném konkurzu pak zaujala předního slovenského divadelníka Andreje Bagara.

Web SME.sk upozorňuje, že Kráľovičová se stala historicky první slovenskou televizní herečkou, když ji v roce 1957 obsadil režisér Ján Roháč spolu s Elem Romančíkem do televizní inscenace Do videnia, Lucienne! Z prvního slovenského televizního filmu není zachován žádný záznam.

Na filmovém plátně se herečka ovšem objevila už o sedm let dříve, když si zahrála v budovatelském filmu Priehrada. Následoval sportovní snímek Skalní v ofsajde, seriál Príbehy lepšej spoločnosti či další televizní počiny Cid, Buddenbrookovci či Višňový sad. Před kamerou zůstala aktivní až do roku 2010.

Herečka se pro svůj přednes věnovala taktéž rozhlasové tvorbě a recitování poezie, slovenskou tvorbu takto prezentovala na výstavě Expo v Bruselu a Montrealu.