Ivan Passer

Ivan Passer | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Lva za celoživotní přínos dostane Passer

  • 4
Cenu Českého lva za dlouholetý přínos české kinematografii letos obdrží režisér a scenárista Ivan Passer. Trofej převezme na slavnostním ceremoniálu v sobotu 3. března.

Jméno Ivana Passera potvrdil tajemník České filmové a televizní akademie Martin Šprinc s tím, že třiasedmdesátiletý Passer si cenu převezme osobně na slavnostním večeru v pražské Lucerně.

Ivan Passer se narodil 10. července 1933 v Praze. Po druhé světové válce studoval spolu s Milošem Formanem a Václavem Havlem na poděbradském gymnáziu.

V druhé polovině padesátých let se jeho jméno dostalo na soupisku režimu nepohodlných lidí, proto byl v roce 1957 vyloučen ze studií na filmové fakultě.

Živil se jako slévač, zedník, dělal na vodní elektrárně a nějaký čas dokonce jezdil s romským lunaparkem. Nakonec se dostal do tvůrčího týmu Alfreda Radoka, který chystal program Laterny magiky pro výstavu Expo 58 v Bruselu.

Do historie české kinematografie se Passer zapsal v šedesátých letech jako spoluscénárista a asistent režie u všech českých filmů Miloše Formana.

Jeho první samostatnou prací byla povídka Pozdní odpoledne podle Bohumila Hrabala. Následovalo drama Intimní osvětlení, které se bylo zařazeno do desítky nejlepších domácích filmů všech dob.

Společně s Formanem pak Passer v roce 1969 emigroval. Do New Yorku přiletěl s 250 dolary v kapse. Zpočátku přednášel na univerzitách a organizoval herecké kurzy.

První Passerův "americký" film vznikl v roce 1971. Příběh o feťákovi a zlodějíčkovi živořícím v New Yorku dostal název Zrozen k vítězství.

Opravdový zlom v Passerově americké kariéře nastal o deset let později, kdy natočil s Jeffem Bridgesem v hlavní roli psychologický thriller zkoumající postvietnamský syndrom Cutterova cesta.

Přízeň kritiky, které se mu po Cutterově cestě dostalo, otevřela dveře k dalším filmovým projektům. Na svém kontě má sedmnáct filmů a jeden televizní seriál. Jeho posledním počinem je zatím historické drama Nomádi z roku 2005.

,