Loňskou hvězdou Festivalu nad řekou  číslo jedna byl Terry Gilliam.

Loňskou hvězdou Festivalu nad řekou číslo jedna byl Terry Gilliam. | foto: Archiv Festivalu nad řekou

Loni byl hvězdou Terry Gilliam, letos ho Nad řekou vystřídají Poláci a Francouzi

  • 0
Festival nad řekou v Písku letos od 30. července do 5. srpna divákům představí asi 120 filmů, z toho 25 celovečerních snímků z úsvitu dějin kinematografie. Na slavnostním zahajovacím večeru v kině Portyč vystoupí herci Jaroslav Dušek a Chantal Poullainová.

Druhý ročník festivalu představí také řadu slavných polských filmových tvůrců. "V rámci cyklu Polský film morálního neklidu se do Písku chystá reprezentativní výprava: dorazí celkem osm režisérů z nejslavnější doby polského filmu," uvedla mluvčí festivalu Gabriela Koulová.

Přiletí režiséři Krzysztof Zanussi, Feliks Falk, Piotr Andrejew, Tomasz Zygadło, Jerzy Domaradzki, Janusz Kijowski, Ryszard Bugajski, Janusz Zaorski i producentka Beata Ochmańska.

"Všichni se nezapomenutelným způsobem zapsali do dějin světové kinematografie. Filmy morálního neklidu neútočily na režim a stanné právo generála Jaruzelského, ale hledaly morální selhání uvnitř občanského života," prohlásila mluvčí.

V cyklu Belle Époque zase návštěvníci mohou zhlédnout 25 klenotů francouzského filmu, které pro ně vybrala publicistka Tereza Brdečková. V řadě Diagnóza času nabídne literární a filmový historik a kritik Jan Lukeš "malou panoramu našich životů posledního půlstoletí, možná psychodrama a možná kinoterapii."

Václav Havel na premiéře své hry Pět tet v divadle Husa na provázku)Filmy se budou promítat v kině Portyč, v Centru kultury i v letním kině na náměstí. Festival nabídne také divadlo, výstavy, koncerty i happening. Hned prvním ročníkem, jehož hostem byl americký režisér Terry Gilliam, si loni festival vysloužil dobré jméno mezi filmovými profesionály. Letos nad přehlídkou převzal záštitu bývalý prezident Václav Havel.

,