Zrenovované Ostře sledované vlaky do Varů přivezli Jiří Menzel, Václav Neckář,...

Zrenovované Ostře sledované vlaky do Varů přivezli Jiří Menzel, Václav Neckář, Jitka Zelenohorská i Květa Fialová (5. července 2014) | foto: Dan Materna, MAFRA

Letní filmová škola má zmrzlinovou cenu a Josefa Somra s razítkem

  • 0
Zapálení filmem. Tak si říkají účastníci největší tuzemské klubové akce, Letní filmové školy, která dnes v Uherském Hradišti zahajuje svůj čtyřicátý ročník. Potrvá do 2. srpna a zahrne program od němé éry po čerstvé předpremiéry.

Do jubilejního roku vstupují pořadatelé s několika novinkami. Poprvé se tu odehrají zážitkové projekce „naslepo“, poprvé se bude udílet obměněná výroční trofej –  porcelánový dvaatřiceticentimetrový kornout točené zmrzliny od Adama Turečka a Štěpána Malovce.

A jeho prvním držitelem se v sobotu stane britský režisér Peter Greenaway, autor Architektova břicha, Umělcovy smlouvy i výroku, že snad nikdy neviděl film, „jen sto let ilustrovaného textu“.

Greenaway slíbil přednášku, o své tvorbě budou s diváky debatovat i další hosté včetně slovenské dokumentaristky Zuzany Piussi. Slíbenou účast odvolal jen Michel Gondry, nicméně na programu zůstává premiéra jeho dokumentu Je muž, který je vysoký, šťastný?, režisérovy nevšední animované konverzace s filozofem Noamem Chomským.

Z Hradiště do vybraných kin se vydá v rámci putovního Projektu 100 digitálně restaurovaná oscarová prvotina Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky; na slavnostní projekci dorazí Josef Somr, jenž coby výpravčí Hubička v Menzelově filmu tak zálibně razítkoval zadeček telegrafistky.

V distribučních předpremiérách se návštěvníci setkají se dvěma osobitými hudebními legendami, s Nickem Cavem a Frankem Sidebottomem. Dokument Nick Cave: 20 000 dní na Zemi, který byl diváckým lákadlem už na karlovarském festivalu, propojuje smyšlenku se skutečností, Sidebottom je hrdinou tragikomedie Frank.

Setkání obsáhne na jedné straně příspěvky nejmladší generace ve Studentském maratonu, přenášeném Českou televizí, na druhé straně se vydá hluboko do minulosti. Chystá se opět promítání němých filmů s živou hudbou, vesměs příběhů s osudovými ženami. Svůdná kouzelnice, Salome, Lulu, Bella Donna, travička či Žena beze studu se vrátí na plátno za doprovodu kapel Bratři Orffové nebo Zrní.

A ještě jeden kuriózní návrat festival zažije, pod názvem L. P. 1914 aneb Do biografu před sto lety napodobí raná představení z roku 1914 se vším všudy. Tedy včetně scénických předělů mezi filmy od tanečních čísel po výstup kouzelníka, ale také včetně přestávky, kdy se měl podle úředních c. a k. předpisů vyvětrat sál.