Kaskadér při natáčení scény sebeupálení pro film Jan Palach

Kaskadér při natáčení scény sebeupálení pro film Jan Palach | foto: Yan Renelt, MAFRA

Letní filmová škola představí raného von Triera i Sedláčkova Palacha

  • 0
Letní filmová škola, která se koná v Uherském Hradišti od 27. července do 5. srpna, se tentokrát zaměří na tvorbu Larse von Triera. Probere také téma virtuální reality a stejně jako loni vybere divácky nejúspěšnější film do kin.

Nová sekce nazvaná Ikona se věnuje kultovním režisérům současnosti a pátrá po tom, jak dospěli ke své pověsti. Festival tak uvede von Trierovy studentské filmy, experimentální práce, reklamy, videoklipy i divadelní záznamy, jedním z hostů bude Anders Refn, který působil jako střihač a asistent u většiny režisérových posledních děl.

Obor virtuální reality představí autorské dokumenty s ekologickou či migrační tematikou i artové příspěvky, francouzský tvůrce Mathieu Pradat odhalí zákulisí svého snímku Proxima i detaily z připravovaného pohádkového projektu.

Z podzimních novinek, jež do kin chystá Asociace českých filmových klubů, se dostane na polskou satiru režisérky Małgorzaty Szumowské Tvář nebo na přepis románu Iana McEwana Na Chesilské pláži se Saoirse Ronanovou v hlavní roli. Program doplní festivalové snímky z Berlína, Benátek a Cannes.

Jan Palach v předpremiéře

Loni pořadatelé poslali po diváckém hlasování do kin vítěznou gay romanci Na konci světa, letos budou účastníci vybírat z nové trojice titulů, kam spadá francouzské drama přežití Noc požírá svět, irský vztahový příběh Doba nevěrná a islandský snímek A dýchejte klidně.

Úvod akce obstará s filmem Želvy mohou létat režisér Bahman Ghobadi, který převezme výroční cenu klubů, závěr bude patřit předpremiéře filmu Jan Palach. „Laureát státního vyznamenání přichází s příběhem národního hrdiny podle scénáře zasloužilé odbojářky proti komunismu,“ shrnul svou novinku režisér Robert Sedláček.