Vladimír Pucholt a Hana Brejchová ve snímku Lásky jedné plavovlásky.

Vladimír Pucholt a Hana Brejchová ve snímku Lásky jedné plavovlásky. | foto: Filmové studio Barrandov

Pět set navíc za nahotu. Do kin se vrací Lásky, které šly za Oscarem

  • 1
Dva a půl milionu lidí vidělo Lásky jedné plavovlásky při jejich premiéře na podzim roku 1965. Nyní se vracejí do kin v restaurované kopii, které se nedávno tleskalo v Cannes.

Miloš Forman by měl jistě radost. Tvrdil totiž, že italský Zázrak v Miláně patří do desítky jeho nejoblíbenějších děl všech dob – a právě se Zázrakem v Miláně, ale také s Osvícením či Bezstarostnou jízdou, se na festivalové poctě legendám Cannes Classics promítaly i jeho Lásky jedné plavovlásky.

 Pro zahraniční diváky to mohl být poněkud jiný snímek, než jaký dosud znali, protože na videonosičích se šířilo několik verzí. Na americkém trhu třeba znají scénu, v níž záletný muzikant v podání Vladimíra Pucholta, na něhož u jeho rodičů čeká zamilovaná Hana Brejchová, dostane za vyučenou od jiné slečny – nechá ho šplhat do své údajné ložnice oknem, za nímž ve skutečnosti spí docela jiný pár. Některé disky zas měly navíc záběry, kde Pucholt učí Brejchovou sebeobraně.

Nicméně podstata tragikomické romance, která měla světový křest ve festivalové soutěži v Benátkách a poté získala nominaci na Oscara i Zlatý glóbus, se nemění. Lásky jedné plavovlásky se staly již třetím domácím filmem Miloše Formana, který se po Hoří, má panenko a Černém Petrovi vrací díky digitálnímu restaurování do distribuce. A to den po slavnostním uvedení 5. června v pražském Ponrepu, v podobě, v jaké startoval v Benátkách.

Za vyčistěním legendárního snímku stojí jednak dar mecenášů Milady a Eduarda Kučerových, kteří přispěli i na rekonstrukci Spalovače mrtvol a Extase, jednak spolupráce karlovarského festivalu se společnostmi UPP a Soundsquare, s Národním filmovým archivem a Státním fondem kinematografie.

Režisér, který zemřel loni v 86 letech, si vyzkoušel projekty nízkonákladové i hollywoodské. „Dejte mi sto tisíc dolarů a já vám natočím film za sto tisíc dolarů, dejte mi deset milionů a udělám snímek za deset milionů. A když mi dáte sto milionů dolarů, taky je utratím,“ žertoval Forman. To už bylo dávno poté, co Lásky jedné plavovlásky, jejichž scénář považovalo dobové barrandovské vedení za naivní a nepravdivý, mohly vzniknout pouze díky mimořádně nízkému rozpočtu.

Pro dokreslení, honorář Brejchové činil pět tisíc korun. Z toho pětistovka byla příplatkem za nahotu, jíž se debutující herečka bránila.