Můj miláček ráže 6,65

Můj miláček ráže 6,65 - Fotografie z Můj miláček ráže 6,65 (2005) | foto: S.P.I. International

Lars Von Trier zmáčkl spoušť

Budoucí kultovní snímek pro mladé na způsob Trainspottingu či Mechanického pomeranče slibují dánští režiséři Lars Von Trier a Thomas Vinterberg. Natočili film o pacifistech milujících zbraně.

Můj miláček ráže 6,65 je příběhem mladého samotáře Dicka, který žije v chudém hornickém městě Estherlope. Jednoho dne koupí malou pistoli, hračku, a zjistí, že ho zbraň nebezpečně přitahuje i navzdory jeho horlivému pacifismu.

Společně se svým novým parťákem brzy přesvědčí další mladé outsidery ve městě, aby se přidali k jeho tajnému spolku, který pojmenuje Dandies. Spolek s vizí míru a zálibou ve zbraních. Navzdory přísnému pravidlu Dandies – nikdy nepoužít zbraň – se tito mladí lidé brzy ocitnou v tísni a zjistí, že pravidla jsou pro to, aby se porušovala.

"Snažil jsem se po celou dobu dodat tomuto projektu formu reality a rozeznatelnosti a při tom zůstat věrný neobvyklé a fascinující linii příběhu. Od té doby, co jsem začal pracovat na filmu Můj miláček ráže 6,65, jsem čelil sérii znepokojujících myšlenek a pocitů týkajících se lásky ke zbraním," říká režisér Vinterberg, který je mimo jiné autorem skandálního snímku Rodinná oslava.

Autorem scénáře je Lars Von Trier, se kterým Vinterberg založil slavnou společnost Dogme '95, jež měla na evropské půdě konkurovat hollywoodské produkci.

"Ten film jsem napsal sám pro sebe, ale bylo pro mne důležité, že to mělo realistický nádech, jinak by to nebylo nebezpečné. Tak jsem požádal Thomase, aby ho natočil, mohl filmu dodat ty absurdity realismu. Je v tomto ohledu velmi chytrý a dokáže skvěle vypracovat detaily," říká Trier, který je autorem trilogie Království a filmů Prolomit vlny, Tanec v temnotách či Dogville.

Při natáčení filmu vzal Vinterberg herce na střelnici a zkoušeli střílet z různých druhů zbraní. "Bylo to docela divoké. Je vzrušující střílet ze zbraně. Je to taková závislost. Když jsem si vyzkoušel střílet z pušky, cítil jsem, že to chci zkusit znovu, ale brzy to vyprchalo. Netrvalo to příliš dlouho," poznamenal Vinterberg.

MŮJ MILÁČEK RÁŹE 6.65 (Dear Wendy)
drama, 100 minut (S.P.I. International)
režie: Thomas Vinterberg - scénář: Lars Von Trier
kamera: Anthony Dod Mantle - hudba: Benjamin Wallfisch
hrají: Jamie Bell, Alison Pill, Michael Angarano, Bill Pulman, Danso Gordon
oficiální web: www.dearwendy.dk
hodnocení iMDB.com: 62% (k 4. říjnu 2005)