Lars von Trier

Lars von Trier | foto: Aerofilms

Dům, který postavil Jack. Lars von Trier natočí příběh masového vraha

  • 10
Kontroverzní dánský režisér Lars von Trier přichází po dvaceti letech s televizním projektem. Osmidílný seriál dánské produkce, který se bude natáčet v angličtině, ponese název The House That Jack Built, v­ překladu Dům, který postavil Jack.

Podle informací, které Lars von Trier prozradil během své návštěvy Kodaňské univerzity, kde dříve studoval, se seriál bude soustředit na život sériového vraha a celý příběh odvypráví právě z jeho úhlu pohledu. Sám režisér ale prozatím nechce o scénáři, který si tradičně píše sám, příliš diskutovat.

„Lars prozradil, že chce, aby se na filmu podílel velký štáb. Má opravdu dobrý nápad, ale bohužel vám o něm v současné chvíli nemůžu říct víc. Můžu však slíbit, že toto dílo bude něčím, co jste nikdy předtím neviděli a určitě ani znovu neuvidíte,“ tvrdí producentka Louise Vesthová. To samé říká i­ další producent Peter Aalbaek Jensen, který projekt nazval bezprecedentním.

Nikomu se však prozatím nepovedlo vysvětlit, proč von Trier zvolil právě takový název seriálu. Podobné jméno totiž v anglickém jazyce nese známá dětská říkanka This Is The House That Jack Built, ale také třeba píseň Arethy Franklinové nebo kapely Metallica.

Nejasné obsazení

Natáčení, které je prozatím obestřeno tajemstvím, by mělo začít během roku 2016, přesné datum ještě není stanoveno, stejně jako herecké obsazení osmidílného seriálu. Fanoušci se však shodují, že je více než pravděpodobné, že Lars von Trier znovu sáhne po svých oblíbených hvězdách, jakými je herečka Charlotte Gainsbourgová a herci John Hurt, Willem Defoe, Udo Kier nebo Stellan Skarsgard.

Lars Von Trier se už v minulosti podílel na televizním projektu, hororovém seriálu z prostředí kodaňské nemocnice Království. Seriál se natáčel v devadesátých letech a kromě Dánska se zapojily také německé nebo francouzské produkce. Kvůli velkému úspěchu se i po druhé sérii plánovalo pokračování, představitel hlavního hrdiny Ernst-Hugo Järegard však zemřel. Království se poté dočkalo alespoň anglického remaku.