Něco o životě - Snímek z natáčení filmu Něco o životě | foto: Michal Sváček, MF DNES

Langmajer a Issová točí v drogové léčebně

Na terapeutickou komunitu drogově závislých se zaměřuje film Něco o životě. Hrají v něm Jiří Langmajer, Klára Issová či Jaroslav Plesl. Do kin přijde na jaře.

Snímky z natáčení najdete ve fotogalerii.

Jaroslavu Pleslovi jsou zřejmě souzeny výšky. Sotva se vrátil z vrcholu Ještědu, kde s režisérem Davidem Ondříčkem natáčel film Grandhotel, už ho další filmaři včera vyvezli na pražský Nuselský most a poručili mu: "Skoč!"

V dramatu Něco o životě scenáristy a režiséra Roberta Sedláčka hraje Plesl chovance léčebny. Má přezdívku Šachista, je prý ufoun, paranoik, a právě chce spáchat sebevraždu.

"Není záludný ani zlý, má jen tolik starostí sám se sebou, že nemá čas starat se o druhé," popisují tvůrci jednoho z jedenácti pacientů, nad jejichž dobrovolným pokusem vyléčit se bdí tři terapeuti včetně Moniky alias Kláry Issové, s níž Plesl točil i Grandhotel.

"Souboj dvou světů v jednom člověku", jak zní podtitul snímku, sleduje snahu ztracenců odpoutat se od minulosti. Jejich denní modlitbou by mohlo být: Ať najdu sílu změnit, co změnit mohu, ať se vyrovnám s tím, co změnit nemohu, a ať to dovedu rozlišit.

Je jim kolem třicítky a znají všechny hříchy světa. Lhali, kradli, podváděli, jeden dokonce zabil. Který, to se neví - zatím. Neboť právě minulost se po příchodu nového člena oživí a mezi čtyřmi stěnami vypukne tvrdý boj bez pravidel, paradoxně "za dobro".

Nováčka, který diváky provede dějem a vztahy, představuje David Švehlík. Není to kriminálnický typ, jenomže si ho vybral za oběť nejvýraznější ze "starousedlíků" v podání Jiřího Langmajera, muž navenek světácký, uvnitř zranitelný, jehož může zničit jen cit.

A další postavy? Hrdina Jaromír Dulava míval rodinu, povolání, záliby, přátele; nyní žije na ulici a v parcích. Rolí Jana Budaře je všemi opuštěný ztroskotanec: nikde prý nevydržel, nikam to nedotáhl.

"Já neumím nic jiného než být svině," říká. Naopak David Novotný hraje bývalého dealera, který kolem sebe šíří naději. A samozřejmě do komunity patří i několik žen.

Režisér Sedláček před lety v podobné skupině pobýval kvůli natáčení dokumentu, pak se tam ještě několikrát vrátil. Zjistil, že našel zhuštěný obraz mezilidských vztahů ve vyhrocené divoké podobě. Dokonce i kriminální zápletka, již vtělil do hraného filmu, se prý podobá události, do níž byl tehdy zasvěcen.

Něco o životě točí s producentem Radimem Procházkou, s nímž vytvořil trilogii českých dějin Tenkrát, a s koproducentem Jaroslavem Boučkem. Premiéru plánují na květen 2006.

,