Končí animovaný projekt Krtek a Panda. Nectí ducha Milerova původního příběhu

  • 47
Animovaný česko-čínský projekt Panda a Krtek končí. O českou postavičku se léta vedly soudní spory, nyní jsou autorská práva vyřešena. Dědicové se dohodli na rozdělení autorských práv a dodržování ducha původního díla Zdeňka Milera, což koprodukční seriál nesplňuje.

Před pěti lety byl na Pražském hradě uveden nový seriál s českou dětskou postavičkou. Ke Krtkovi, kterého stvořil malíř Zdeněk Miler, ale přibyla čínská panda. Krátké příběhy vyprávěly o tom, jak Krtek potká Pandu a oba tráví čas s dalšími přáteli.

Seriál natočila v mezinárodní koprodukci čínská společnost CCTV Animation Ltd. a česká společnost Little Mole Cartoon.

Projekt vznikl na základě povolení vnučky malíře Karolíny Milerové, která poskytla povolení k výrobě produktů s Krtkem na základě smlouvy. O autorství díla se léta vedly spory.

Nyní se dědicové po slavném výtvarníkovi dohodli na rozdělení autorských práv a dohlížení na zachování původního ducha díla. V souladu s rozhodnutím soudu však seriál Krtek a Panda původního ducha příběhu nectí, a tak se strany dohodli na jeho ukončení.

V animovaném seriálu Krtek a Panda začala česká postavička opět mluvit a díly vznikly počítačovou 3D technologií, která šla přímo proti Milerově poetice.