Záběr z pohádky Kouzelník Žito

Záběr z pohádky Kouzelník Žito | foto: Česká televize

Pohádky pořád točit umíme, říká Bohdalová. Kouzelníku Žitovi důvěřuje

  • 19
První potlesk sklidila pohádka Kouzelník Žito na pracovním promítání od členů štábu včetně herců. Česká televize její premiéru odvysílá na Štědrý večer.

Jednoho dne našla bylinkářka neboli Jiřina Bohdalová v žitném lánu odloženého novorozence. Ujala se ho, vychovala, naučila ho smyslu pro spravedlnost. A stála při něm, i když se mladík pro svou lásku k princezně v podání Anny Kadeřávkové dostal až do pekla, přesněji řečeno do spárů zamilované pekelnice Tatiany Vilhelmové, která Denise Šafaříka v titulní roli zásobuje kouzly.

„Líbilo se mi to. Mně se pohádky vůbec líbí,“ přiznala po projekci Bohdalová. Pochválila také oba představitele ústředního mladého páru a v neposlední řadě Bolka Polívku, který se krátce vynoří až v samém závěru coby lucifer. „Takhle se pozná velký herec, i na malém prostoru je prostě nezapomenutelný,“ dodala Bohdalová.

Výsledek ji potěšil o to více, že letní natáčení pro ni znamenalo spíše utrpení. „Točilo se totiž ve vlně největších veder, všichni kolem chodili v kraťasech, jenom já byla doslova zafáčovaná v několika vrstvách od hlavy až po paty,“ popisuje herečka kostým bylinkářky.

Kouzelník Žito pokračuje v tradici štědrovečerních pohádkových premiér, kterou ČT zavedla před pětadvaceti lety. „Podle mě je to nádherná praxe a mělo by se v ní pokračovat,“ soudí Bohdalová.

Co je aktuální?

„Jednak každá pohádka je svým způsobem stále aktuální, jednak právě pohádky pořád točit umíme. Což znamená, že v sobě ještě nosíme dobro,“ věří Bohdalová.

Na často diskutovanou modernizaci pohádek uplatňuje režisér a scenárista Kouzelníka Žita Zdeněk Zelenka pravidlo, které jeho generaci učil na FAMU Otakar Vávra.

„Vysvětloval nám, že film může být aktuální, současný nebo nadčasový. Přičemž aktuálnímu nemusí už za pár let nikdo rozumět, současný může i v moderních kulisách nudit, zatímco ten nadčasový je aktuální v každé době,“ shrnul Zelenka.

Od Nesmrtelné tety přes příběhy Rumplcimprcampr, Kouzla králů a Duch nad zlato je Kouzelník Žito už pátou Zelenkovou pohádkou pro Štědrý večer. „Je to naprosto specifická kategorie, kterou přitom musíte zvládnout za běžný počet dní i rozpočet, a vědomí, že se během jednoho svátečního večera bude dívat kolem dvou milionů lidí, je pro autora svazující,“ připouští režisér.

Letošní vánoční podívanou doprovodí několik písní i tanečních výstupů a 252 triků, ale také stejnojmenná tištěná kniha plus audiokniha, kterou načetl Miloň Čepelka.

K obrazovce láká obsazení, do kterého dále patří třeba Petr Kostka jako král, Pavel Kříž coby zlotřilý správce země či Pavel Liška v roli čerta. Hned po premiéře Kouzelníka Žita bude ve vysílaní následovat pohádková klasika, tedy Tři oříšky pro Popelku.