Plakát k filmu Život v jednom dni | foto: Aerofilms

V hlavní roli koronavirus. Dokumenty točí Klusák i Müller s Laňkou

  • 2
Zatímco hrané produkce musely zastavit výrobu, dokumentaristé hledají způsob, jak vypjatou dobu za karantény zaznamenat. Vít Klusák prostřednictvím Facebooku hledá zajímavé tuzemské příběhy pro „virální film“, jak projektu pracovně říká, Martin Müller a David Laňka ohlásili snímek s celosvětovým obsahem.

Jejich dokument Život v koronténě zachytí prostřednictvím videí od lidí z celého světa to, jak tráví čas v karanténě během pandemie koronaviru. Po svém dokončení bude zdarma zveřejněn na online platformách.

„Rozhodli jsme se sestavit dokument, který zaznamená, že i v infikovaných časech stále ještě nepřestali být lidmi,“ říkají Martin Müller a David Laňka, kteří prostřednictvím online kanálů a webové stránky www.liveincorontine.com sbírají videa z celého světa.

Tvůrci netají, že se nechali inspirovat snímkem Život v jednom dni, který před deseti lety podobnou metodou zachytil život lidí z celého světa během jednoho konkrétního dne.

„V dnešní době, kdy většina z nás natáčí mobilem videa,  je možné získat opravdu unikátní záběry, které ve zpravodajství většinou nenajdete. Chvíle, kdy jsou lidé sami sebou, kdy žijí své zdánlivě obyčejné životy v době, která zcela jistě změní svět, jak jsme jej dosud vnímali,“ vysvětlují režiséři.

V současné době vyzývají veřejnost, aby se do projektu zapojila, a shromažďují zaslaná videa, premiéra snímku je plánována na začátek roku 2021.