Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Febiofest i 3Bobule se odkládají, Hrůza posouvá turné, divadla nehrají

  12:08aktualizováno  17:55
Opatření vlády zakazující kulturní akce s počtem účastníků převyšujícím sto osob uvrhlo do chaosu divadla, kina i pořadatele koncertů. Vesměs však hodlají nařízení dodržet, pouze řeší náhradní termíny a vracení vstupenek. Ministr kultury Lubomír Zaorálek rozhodl uzavřít všechny příspěvkové organizace ministerstva: galerie, knihovny i muzea.
Tváře chystaného snímku 3Bobule

Tváře chystaného snímku 3Bobule | foto: Bioscop

Putovní festival Febiofest, jehož pražská část měla začít 19. března a němž  se čekala řada hvězd včetně Woodyho Harrelsona, se v původním termínu konat nebude. „Náhradní termín teprve oznámíme,“ řekl jeho ředitel Kamil Spáčil. Podle prezidenta festivalu Fera Feniče se zvažuje podzimní období.

Festival dokumentů Jeden svět, který se v Praze už koná a skončit by měl v sobotu, sáhl k přerušení. „Místo návštěvy kina nabízíme filmy ke stažení v rámci projektu Promítej i ty,“ uvedla za festival Nikola Páleníčková.

 Vzhledem k nařízení vlády se ruší Československý beat festival. Všechny zakoupené vstupenky je možné vrátit. „Osobně je mi to velice líto, protože jsem ztratil téměř rok práce, o penězích nemluvě, ale překládat tak velkou akcí se spoustou kapel na jiný termín nemá smysl. Děkuji všem za pochopení a na shledanou v lepších beatových časech,“ vzkázal organizátor Ivan Rössler.

Ruší se také slavnostní premiéra filmu 3Bobule a odkládá jeho čtvrteční vstup do kin. Totéž platí pro jiné novinky včetně Šarlatána nebo pohádky Princezna zakletá v čase. „Pražské kino Lucerna nás o zrušení premiéry informovalo a s nasazením počkáme,“ potvrdil Martin Kubišta.

Odklad premiéry nakonec nepotvrdil komiks Bloodshot, v malých kinech se rovněž bude hrát dokument 11 barev ptáčete, sledující vznik filmu Nabarvené ptáče, čerstvého vítěze Lvů.

Síť CineStar zavírá všechny své multiplexy. „Pokladny zůstávají otevřené, abychom mohli vracet vstupné, zaměstnanci chodí do práce, ale nebudeme hrát ani v malých sálech, aby měl zákaz vůbec smysl,“ uvedl Jan Bradáč, šéf sítě a současně distribuční firmy Falcon, jež uvádí Bloodshot.

Distributoři budou nejspíše nasazení novinek posouvat hromadně, protože hrát zejména očekávané hity pouze v malých sálech do 99 míst se jim nevyplatí, navíc předpokládají, že diváci budou stejně raději zůstávat doma.

Naopak Cinema City na svém webu uvedla, že její kina zůstávají otevřená a bude se pouze omezovat počet návštěvníků jednotlivých projekcí. Kino také slibuje, že bude dbát na hygienu.

Totéž platí pro divadla. „Pražské Národní divadlo nehraje na žádné ze svých scén,“ potvrdil mluvčí Tomáš Staněk. Rovněž Činoherní klub sdělil, že ruší svá představení, a prosí diváky, aby vývoj situace sledovali na webu divadla.

„Zkrátka musíme takzvaně přehodnotit priority, zdraví je přednější,“ shrnul situaci  Tomáš Töpfer, ředitel Divadla Na Vinohradech. „Víme, že nebudeme hrát, a nevíme, jak dlouho to potrvá,“ řekl před schůzkou divadelních ředitelů. „Chceme vymyslet metodiku, jak dál se vstupenkami či předplatným,“ dodal.

Do odvolání se ruší všechna představení v budovách Národního divadla Brno ‒ Janáčkova divadla, Mahenova divadla a divadla Reduta. Nehrají ani Činoherní klub či Divadlo Na Zábradlí, kde nedotčené zůstávají jen přípravy inscenace režiséra Jana Prušinovského Zlatá pláž s premiérou 16. dubna.

Na hudební scéně zůstává klidné pouze Pražské jaro, protože se koná až v květnu. „Zatím nedokážeme odhadnout, co bude za dva měsíce, takže v tuto chvíli žádné koncerty nerušíme,“ pravil tiskový mluvčí Pavel Trojan.

Naopak již ohlášené tuzemské turné zpěváka Michala Hrůzy Světlo do tmy, které se mělo v českých městech konat v dubnu, se přesouvá na podzim. Také skupina Kryštof odkládá start svého divadelního turné. Těleso FOK ruší své koncerty prozatím do konce března a vrací vstupné.

Premiéra rockové opery Troja plánovaná na 19. a 20. března se přesouvá na 6. a 7. května. Česká filharmonie ruší všechny akce nad sto osob konané v pražském Rudolfinu do konce příštího týdne. Programů pro mateřské školy a komorních koncertů pro méně než sto posluchačů se však rušení nedotkne, otevřena zůstává i Galerie Rudolfinum.

Ve Fóru Karlín, kde chystali vystoupení Williama Shatnera (15. 3.), saxofonisty Jana Garbareka (20. 3.), křest nového alba skupiny Kontrafakt (21. 3.) nebo koncert kapely UDG (26. 3.), zatím nerozhodli. „Momentálně řešíme nezbytné kroky a budeme informovat přes naše sociální média,“ slíbil Jan Siro.

Na nový, dosud neupřesněný termín se přesouvají i koncerty zpěvačky Avril Lavigne a kapely Kvelertak, které se měly konat 23. 3. v Tipsport Areně, respektive 13. 3. v MeetFactory. 

„Usilovně pracujeme na nových termínech – vaše vstupenka bude platná i pro nová data. O dalším postupu budeme informovat na všech komunikačních kanálech společnosti Live Nation Česká republika. Děkujeme za trpělivost a pochopení,“ vzkazuje pořadatelská agentura na svém Facebooku. 

Opatření se dotknou i televizí. Poprvé za jedenáct let se Show Jana Krause v Divadle Archa natáčí bez diváků, vysílá se na Primě ve středu.

V poslední březnový den se mělo konat udílení výročních hudebních cen Anděl. Jejich pořadatelé svolali mimořádnou schůzku, po níž oznámili, že také ceremoniál Andělů se odehraje v náhradním termínu, ale vítěze vyhlásí k původnímu datu. 

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Audioknihou roku je životopis Agathy Christie. Zvláštní cenu získal Soukup

25. dubna 2024  16:49

Vítězem ankety Audiokniha roku 2023 se staly memoáry Vlastní životopis spisovatelky Agathy Christie...

RECENZE: Kdo není s Mirai kamarád, bude mít s jejich albem minimálně 69 problémů

25. dubna 2024

Premium Čtvrté album kapely Mirai nese opět japonský název Tomodachi, což znamená „kamarádi.“ Je hezké, že...

TRENDY V KLIPECH: Mirai rekapitulují, Brixtn vytáhli song z šuplíku

25. dubna 2024  12:22

Skupina Mirai ke svému desátému výročí vydala klip Easy, v němž rekapitulují své působení na...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...