Karel Šíp v silvestrovské Všechnoparty

Karel Šíp v silvestrovské Všechnoparty | foto: ČT

KOMENTÁŘ: Co vy a trapasy? Jen Karel Šíp umí na Silvestra položit otázku

  • 18
Když už potřetí člověku vnucují v neskonale výhodné sezonní slevě bílkovinnou dietu, zahradní sekačku, tantrické masáže, tablety pro vegany coby doplněk stravy – že by v nich bylo maso? – a jiné životně důležité věci, musí se opravdu zatvrdit, aby nepodlehl svodům a nekoupil si třeba kreativní den ve svíčkárně za pouhopouhých 39 korun českých.

Ale novoroční výprodejová vlna, o níž kritici konzumu opakovaně kážou varovná poselství, kupodivu téměř opomíjí umělecké požitky. A pokud už se jich dotkne, paradoxně zlevňuje takzvanou vysokou kulturu v čele s koncerty vážné hudby leckdy více než takřečenou kulturu nízkou.

Nejlevnější televizní silvestr

Glosa Mirky Spáčilové k Silvestru 2015 v TV

Silvestrovský přípitek na TV Barrandov

Obrazně řečeno, na Hubičku by se dalo jít za hubičku, ale hity typu Star Wars nehodlají na své cenové politice nic měnit.

Ovšem jinak pro statky duchovní, stejně jako hmotné platí, že do povánočního výprodeje se vesměs přesouvá zboží, o které se zákazníci nejspíš do krve nepoprali. Například Kniha poznatkov o práci, aktuálně k mání v elektronické podobě za 108 korun, se těžko dá označit za vytoužený dárek, s lítostí postrádaný pod vánočním stromečkem. A jestliže se sbírka poezie pojmenuje Zbytečná kniha, nemůže se potom divit, nabízí-li se „za 65 korun k dodání ihned“.

Na jedné straně sestupuje koncert klasické hudby na Pražském hradě z 850 na 299 korun nebo gala v Obecním domě z 1 300 korun na pětistovku, na straně druhé láká na zlevněné vstupné muzikál Sněhová královna, ale také třeba Muzeum historických nočníků a toalet; těžká volba, co z toho ještě spadá do kultury. A dva lístky „na zábavný interaktivní film do 5D kina“ se v akci pořídí již za baťovských 99 korun, což je vskutku nevídaná láce, vezme-li se v úvahu, že dotyčné projekce trvají od tří do pěti minut, během nichž diváka natřesou, profouknou a přivodí mu hluboký umělecký zážitek ve stylu žaludečních křečí na horské dráze. Ostatně proč vůbec chodit do kina, když za 49 korun ve zlevněné publikaci fanoušek našprtá pro snobské kavárenské rozpravy 100 slavných filmů světové kinematografie – Největší skvosty stříbrného plátna?

Nicméně nejhlubší pád cen, přitom ve vší tichosti, vyhlásily silvestrovské televize. Tak levnou zábavu snad obrazovka nepamatuje; samé domácké potlachy u prostřeného stolu jako v každé druhé rodině, jen s tím rozdílem, že si stanice naklonovaly jediný typ moderátora. A to člověka, jenž se od Zázraků přírody na ČT až po veselici na TV Barrandov ptal hostů stejnými slovy: Co vy a tanec? Co vy a porota? Co vy a zvířata? Co vy a trapasy? Co vy a bilance? Co vy a novoroční předsevzetí? A vůbec nejstrašněji: Co vy a smysl pro humor?

Není divu, že stejně jako v předešlých letech byla ze všech pořadů posledního dne roku nejsledovanější Všechnopárty. Skoro půldruhého milionu diváků si totiž mohlo být jisto, že její moderátor Karel Šíp přinejmenším umí položit normální otázku.

Alespoň něco chválabohu nezlevňuje.