Angelina Jolie ve filmu Wanted

Angelina Jolie ve filmu Wanted | foto: Bontonfilm

Barrandov už hostil Jolie, Craiga, Willise. Ale i Wericha v roli Göringa

  • 1
Místo, kam Hitlerova filmařka přivezla romské vězně, kde se střídaly různé Johanky z Arku s různými Bídníky a kde řádil agent 007. Kniha Barrandov a zahraniční film sleduje světové tváře na kopci nad Prahou.

Filmový historik Pavel Jiras se ve své další fotografické publikaci věnované Barrandovu zaměřuje na okamžiky, kdy tuzemskými ateliéry procházely zahraniční zakázky a mezinárodní osobnosti. Od roku 1934 až po současnost, přičemž třicátá léta charakterizuje jako dobu „výměnného exportu filmových královen krásy“.

Takže nechybí tehdy skandální Extase s budoucí hvězdou Hollywoodu Hedy Lamarrovou, natočená ve spolupráci s Francií podobně jako Golem nebo Volha v plamenech. A již roku 1936 se pro francouzsko-německý válečný film Port Arthur stavělo na exteriérovém pozemku Barrandova bojiště pro dobývání pevnosti.

Za druhé světové války tady vládla německá díla, ateliéry jich vyrobily devadesát od čiré propagandy přes nazdobené operety až po ceněný Pabstův titul Paracelsus, kvůli němuž vyrostlo na barrandovských pozemcích bizarní středověké město. 

Dokonce Leni Riefenstahlová, nechvalně proslulá oslavou nacismu, tu místo berlínských ateliérů zničených náletem zkoušela natočit Nížinu, dokončenou nakonec až po válce, a sama v roli tanečnice flamenka si nechala přivézt z lágrů romské zajatce pro „španělský“ komparz.

Poválečný kurz přivedl na Barrandov hlavně sovětskou tvorbu včetně Pádu Berlína s velkolepou stavbou pobořeného města, se třemi sty modelů ruských tanků a s Janem Werichem v roli Göringa.

Vzácně došlo na západní koprodukce, třeba snímku V proudech za účasti Roberta Hosseina, budoucího hraběte de Peyraka z Angeliky, či Touhu zvanou Anada s americkou kráskou Paulou Pritchettovou.

V 60. letech vznikla zakázková skupina, jejímž cílem bylo získat peníze na západní barevný materiál pro domácí filmaře. A tak Barrandov zažil Sarajevský atentát s Christopherem Plummerem i Most u Remagenu s Robertem Vaughnem, kulisy parodie Limonádový Joe posloužily ještě westernu Zlatokopové z Arkansasu, s příběhem Jentl dorazila Barbra Streisandová a s Amadeem se vrátil Miloš Forman - vesměs se v knize objevují na unikátních fotografiích.

Letmé návštěvy

Polistopadová éra už se hemží jmény současných hvězd: Jeremy Irons jako Kafka, Bruce Willis v Hartově válce, Liam Neeson a Geoffrey Rush, respektive Gérard Depardieu a John Malkovich ve dvou verzích Bídníků. Podobně se zde točily dvě Johanky z Arku, Tom Cruise přijel se dvěma díly Mission: Impossible, Heath Ledger s Příběhem rytíře i Kletbou bratří Grimmů. Jako Van Helsing se předvedl Hugh Jackman, ve Wanted hrála Angelina Jolie, v Tristanovi a Isoldě James Franco a Daniel Craig u nás v Casinu Royale zahájil svou bondovskou dráhu.

Tom Cruise si při natáčení filmu v Praze v roce 2010 našel čas i na fanoušky:

6. října 2010

Jirasova přehlídka zahraničních produkcí na Barrandově není úplná, nýbrž výběrová, tedy spíše reprezentativní než odbornická, ale zase stačí zaznamenat i letmé hosty, počínaje Gérardem Philipem a konče Stevenem Spielbergem na obhlídkách. Raritní fotografie barrandovských staveb uzavírá letecký pohled na dekorace Soumraku templářů, zničené loni během požáru - právě nyní se u nás seriál vysílá (recenzi Soumraku templářů čtěte zde).