Francouzská ministryně kultury Roselyne Bachelotová

Francouzská ministryně kultury Roselyne Bachelotová | foto: AP

Kina a divadla ve Francii se znovu otevřou, zatím však bez občerstvení

  • 1
Francouzská ministryně kultury Roselyne Bachelotová zveřejnila strategii pro znovuotevření kulturních sálů včetně kin od 19. května. Platí však, že v prvních třech týdnech nebude v kinech možný prodej popcornu ani jiných potravin a nápojů.

Podobně Bachelotová oznámila, že zákaz prodeje občerstvení se týká rovněž divadel. Ve Francii budou vnitřní prostory restaurací a barů zavřené až do 9. června, od 19. května se znovu otevřou pouze jejich venkovní prostory.

„Neexistuje žádný důvod, proč by měl existovat dvojí standard, pokud jde o omezení uvalená na běžné restaurace a omezení, která by se vztahovala na restaurace spojené s kulturní akcí,“ řekl Bachelotová. Nařízení vychází z požadavku, aby uvnitř všichni neustále nosili roušky a neměli důvod je odkládat.

V sálech se smí obsadit pouze 35 procent míst, od 9. června to bude 65 procent a plné využití kapacity očekává ministryně od 30. června. Ještě se řeší, zda lidé se vstupenkami dostanou výjimku ze zákazu vycházení po deváté večer, který ve Francii platí do 9. června.

Všechna francouzská kulturní zařízení jsou uzavřena od 30. října 2020. Bachelotová uvedla, že od té doby čeká na svůj start 150 francouzských filmů a 250 titulů zahraničních. Nyní se pracuje na harmonogramu jejich distribučních premiér.