Televize, elektronika

Televize, elektronika | foto: Profimedia.cz

Ke kaprovi se podává česká pohádka

Letopočet 2005 sice vstoupí do televizních kronik jako rok, kdy do Česka vtrhly zahraniční reality show, ale posvátné hranice zdejších Vánoc neprolomily.

Tradiční pravidla sváteční nabídky ctí i letos všechny tři stanice bez rozdílu. Program budují na národní klasice, zejména na pohádkách, které proloží krotkou zábavou s prvky vzpomínání a rozjímání. Liší se pouze konkrétní filmy a jména hostů.

Nova nakoupila práva k nejlákavějším snímkům, jejichž sestava na Štědrý den vede od Prince a Večernice přes Babičku, Šíleně smutnou princeznu a Honzu málem králem až k večerní královně pohádek, k Třem oříškům pro Popelku.

Po kaprovi přijde nadílka, po Popelce sváteční vydání pořadu Zlatíčka, jehož hostem bude nositelka titulu Celebrita roku 2005 Vendula Svobodová.

Prima jen mírně obrátila pořadí. Už odpoledne 24. prosince uvede pohádku Zdeňka Trošky O princezně Jasněnce a létajícím ševci, čímž si připraví půdu na večerní pořad historek z natáčení Vánoce s Troškou pohádek, kam pozvala režiséra a jeho hosty. Pak vysílá opět pohádku, a sice Jak se budí princezny.

Do třetice se obdobného receptu drží i první program České televize. Podvečer Štědrého dne prozáří Pyšná princezna, kterou diváci milují už třiapadesát let, následovat bude naopak premiérová pohádka Království potoků, ve které Jakub Prachař coby princ touží získat krásnou neteř hrdé královny, jejíž ruku kdysi odmítl jeho otec. Sváteční posezení poté obstará Miroslav Donutil coby hostitel pořadu Veselé vánoční (pří)hody a hudební tečku Karel Gott.

Odlišnou stavbu a občas duchovnější tón si podrží program ČT2. Štědrý den zahájí italským životopisným filmem Jan XXIII.: Papež míru, přes britský dokument Tajemství Bible dospěje k večernímu záznamu benefičního koncertu Podepsáno srdcem a nato cyklus Zveme vás do divadla odlehčí komedií Přes přísný zákaz dotýká se sněhu.

Také na Boží hod a na Štěpána bude obrazovka plná pohádkově laděných příběhů, o něž stanice bojovaly. Rovněž letos dojde na pravidelný "souběh chobotnic", neboť film Veselé Vánoce přejí chobotnice uvede 25. prosince Nova, kdežto seriál Veselé Vánoce přejí chobotničky zařadí od 27. do 30. prosince ČT.

Vlastní premiérové pohádky točily jen Kavčí hory, ale Nova i Prima zase využijí svátky jako laboratoř, kde si na vstřícných divácích vyzkoušejí své nové zábavné pořady.

Na Nově začne testovací období už 21. prosince, kdy Yvetta Blanarovičová v roli moderátorky představí cyklus VIP na cestách. Na půdě spojující dva přitažlivé světy, cestopisy a známé tváře, vylíčí jako první své zážitky z jezdecké výpravy Kanadou Marek Vašut s přáteli.

A hned 23. prosince – pod názvem To nevymyslíš – provede Miroslav Vladyka dalším premiérovým pořadem, který slibuje "neskutečné příběhy skutečných lidí".

Prima si novinku se Zdeňkem Izerem plánovanou až na březen a nazvanou Jen blbni ověří teprve poté, co se vánoční nálada zhoupne k "ostřejšímu" silvestrovskému programu.

Poslední den roku také vzpomene, komu vděčí za letošní úspěch: pod názvem Tak to byl fičák chystá střihové ohlédnutí za VyVolenými. Během Vánoc je však bude připomínat jen desetiminutovými rekapitulacemi. Přímo na Štědrý den se pro VyVolené místo nenašlo.

,