Z natáčení snímku Jan Palach

Z natáčení snímku Jan Palach | foto: iDNES.cz

ANKETA: Kdo nás zastoupí v karlovarské soutěži? Zvolte svého favorita

  • 1
Až koncem května zveřejní pořadatelé jméno českého filmu, který nás bude reprezentovat v hlavní soutěži karlovarského festivalu. Protože podle pravidel připadá v úvahu novinka, která dosud neprošla kiny, dá se o kandidátech spekulovat.

Logicky se v prvé řadě nabízejí tituly, které svou distribuční premiéru hlásí hned po skončení festivalu, v druhé půli července. Jenže do této skupiny spadají pouze dva snímky, které se svým žánrovým příklonem ke komedii mohou zdát málo „festivalové“, tedy bez uměleckých experimentů.

Jde jednak o příběh Chata na prodej, v němž režisér Tomáš Pavlíček líčí poslední rodinnou sešlost na chalupě, kterou brzy převezme nový majitel, jednak o snímek z protialkoholické léčebny Úsměvy smutných mužů, který natočil Dan Svátek podle knihy Josefa Formánka.

Ze srpnových premiér se asi největší zvědavost váže k životopisnému Janu Palachovi, kterého v režii Roberta Sedláčka ztělesnil Viktor Zavadil. 

Hotov by měl být také thriller o zákeřnostech takzvaného inteligentního domu nazvaný Důvěrný nepřítel, 
který točil Karel Janák, a kriminální případ s vietnamskou hrdinkou Miss Hanoi.

Zářijové snímky by si s dokončovacími pracemi musely pospíšit. Patří k nim Odborný dohled nad výkladem snu, jímž Pavel Göbl navazuje na předešlý Odborný dohled nad východem Slunce, nebo romantická komedie o hrdinovi zakletém v ženském těle Po čem muži touží.

Říjnové premiéry lze brát v úvahu spíše teoreticky. Snímek Jiřího Mádla Na střeše musel po smrti Jana Třísky posunout start výroby, příběh o basketbalu a politice Zlatý podraz se teprve natáčí podobně jako Hovory s TGM, takže asi nejblíže případné reprezentaci stojí již dotočený historický portrét Toman.

Do kin se v druhé půli roku sice chystá ještě několik domácích pohádek, ale možnost, že by zastupovaly Česko v mezinárodní soutěži festivalu nejvyšší kategorie, se blíží nule. To spíše pořadatelé sáhnou k nezávislým produkcím nebo ke koprodukčním projektům s tuzemskou účastí.

Který český film byste poslali do letošní soutěže karlovarského festivalu?

celkem hlasů: 510

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:00 neděle 27. května 2018. Anketa je uzavřena.

Odborný dohled nad výkladem snu
Odborný dohled nad výkladem snu 192
Jan Palach
Jan Palach 133
Chata na prodej
Chata na prodej 60
Úsměvy smutných mužů
Úsměvy smutných mužů 30
Toman
Toman 30
Zlatý podraz
Zlatý podraz 19
Po čem muži touží
Po čem muži touží 15
Miss Hanoi
Miss Hanoi 12
Důvěrný nepřítel
Důvěrný nepřítel 10
Hovory s TGM
Hovory s TGM 9