Fotografie ze soutěžního filmu Vlček.

Fotografie ze soutěžního filmu Vlček. | foto: Archiv MFF Karlovy Vary

Karlovarská soutěž je pestrá, jen český zástupce chybí

  • 0
Čtrnáct filmů bude mít v hlavní soutěži karlovarského festivalu světovou, mezinárodní či evropskou premiéru. Chybí mezi nimi český zástupce.

O rodičích a dětech, mužích a ženách, láskách a vášních vypráví většina hraných děl, která se sešla v hlavní soutěži. Ve dvou ohledech se však letošní kolekce vymyká tradici.

Po loňském triumfu Dětí noci, za něž si odnesli herecké trofeje Jiří Mádl i Martha Issová, nemá Česko tentokrát šanci – ani jedna domácí novinka se do výběru nedostala. Buď se nelíbily pořadatelům, nebo jejich tvůrci měli jiné festivalové plány.

Emmy 2008 - Paul GiamattiWoody Allen

Jen jméno scenáristy Jiřího Křižana v titulcích slovenského dramatu Pokoj v duši zachraňuje národní reputaci. Druhou zvláštnost představuje náhodný tematický souběh příběhů zasazených do uměleckého prostředí.

V soutěži se utkají "divadlo ve filmu" či "film ve filmu", snímky, kde hrdiny – příslušníky herecké profese – představují skutečné hvězdy jako Paul Giamatti, i film, kde se v rolích herců objeví neškolení amatéři.

Herečky Niki Karimi z Íránu a norsko-švédská hvězda Maria Bonnevie nechybějí ani v hlavní porotě, kterou povede Claudie Ossardová, producentka slavné Amélie z Montmartru. A tady jsou filmy, o nichž budou porotci rozhodovat.

Anděl u moře (Belgie, Kanada)
Dvanáctiletý chlapec žije s rodiči a bratrem v městečku na jihu Maroka šťastně až do chvíle, kdy mu otec sdělí tajemství, které budou sdílet pouze oni dva. Silný příběh umocňují krásné obrazy
a herecké výkony.

Z filmu Anděl u moře

Bez konce (Chorvatsko, Srbsko)
Válečný veterán vyhledá a koupí od pasáka dívku, již zahlédl v pornoverzi Červené Karkulky. Hrdinka v něm vidí jen dalšího muže, který ji zneužije. Tragikomická romance se dotýká i temné válečné minulosti.

Černá ovce (Mexiko)
Stopař zastaví na noční dálnici kamion, a aby jeho unavený řidič za volantem neusnul, vypráví mu napínavou historii dvou kamarádů ovčáků, kteří se rozhodli změnit svůj úděl. Realita se potkává se sny, odvahou a dobrodružstvím.

Duše Paula Giamattiho (USA)
Melancholická komedie představuje známého herce Paula Giamattiho v roli newyorské divadelní hvězdy, která chce nervové zhroucení odvrátit zmrazením své duše. Ducha zvláštnímu filmu prý vtiskli Gogol, Buňuel, Jung a Woody Allen.

Dvacet (Írán)
Do uzavření malé jídelny zbývá dvacet dní a její zaměstnanci, pro něž zdejší práce znamená víc než jen zdroj obživy, se tomu rozhodnou zabránit. Z hořce úsměvné situace vyrůstá drama oceněné v Íránu třemi trofejemi.

Himálaj (Jižní Korea)
Polemiku s romantizovanou představou o útěcích z civilizace do přírodní samoty obsahuje příběh vnitřní očisty. Projde jí starší korejský muž, který v úřednickém obleku a baloňáku přichází do zapadlé vísky kdesi v Nepálu.

Z filmu Himaláj

Nejsem tvůj přítel (Maďarsko)
Cynická skládanka odcizených vztahů skupinky obyvatel moderní Budapešti vznikla během dvaceti dnů při improvizaci filmového štábu a devíti amatérských herců. Sleduje propletenec lásek, nevěr a manželských krizí.

Pokoj v duši (Slovensko)
Variace na téma nových začátků vzešla ze spolupráce scenáristy Jiřího Křižana s režisérem Vladimírem Balkem. Drama zločinu a trestu líčí čtyřicátníka, jenž se po letech vrací z vězení a zkouší
žít na svobodě.

Potlesk (Dánsko)
Jiný pokus o návrat zažívá kdysi úspěšná herečka, kterou alkohol připravil o vše. Prošla si martyriem odvykací léčby a nyní se snaží získat zpět to, na čem jí – alespoň jak sama tvrdí – záleží nejvíc: své malé syny.

Sviňky (Polsko)
Vzorný student z pohraničního městečka, kde panuje chudoba a nezaměstnanost, vidí za řekou Německo s vysněným blahobytem. Když na diskotéce potká první lásku, začne shánět peníze, aby si ji udržel. A řítí se do záhuby.

Villa Amalia (Francie)
Isabelle Huppertová přiveze osobně snímek, v němž její hrdinka odhalí partnerovu nevěru a odhodlá se spolu se vztahem opustit celou svou minulost. Nový začátek od čistého stolu hledá ve starém opuštěném domě nad mořem.

Vlček (Rusko)
Matka, která po léta ničí život nechtěné dceři i sobě, zjistí příliš pozdě, že už nedostane šanci k nápravě. Vítězný film národního festivalu v Soči natočil jako debut podle vlastní hry mladý dramatik Vasilij Sigarev.

Z filmu Whisky s vodkou

Whisky s vodkou (Německo)
Zasloužilý herec trpí výkyvy nálad a rozhodně mu nepřidá, když si nervózní režisér přizve k natáčení náhradníka. Tragikomedie přidává do modelu "filmu ve filmu" nečekané vztahové zápletky a také přítomnost publika.

Za všechno může Jidáš (Itálie)
Pro změnu "divadlo ve filmu" přináší příběh režisérky, jež hodlá nastudovat velikonoční pašije ve věznici – ale nikdo z trestanců nechce hrát Jidáše. Komedie s muzikálovými prvky přivedla před kameru místo herců skutečné vězně.