Středa 27. října 2021, svátek má Šarlota, Zoja, Zoe
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 27. října 2021 Šarlota, Zoja, Zoe

Karel Kachyňa vyprávěl obrazem

  16:36
V Karlu Kachyňovi odešla české kinematografii velká osobnost. Dovedl vyprávět, a to i ve chvílích, kdy nestál za kamerou. Z rozhovorů, které poskytl MF DNES, přinášíme výběr jeho nejzajímavějších myšlenek.

Karel Kachyňa zemřel v nedožitých osmdesáti letech v po delší nemoci v říčanské nemocnici. - více zde

"Odjakživa a bez výjimky, kdykoli já točím film, rodí se jeden průšvih za druhým," přiznal Kachyňa v rozhovoru pro MF DNES. 

"Existují různé cesty k filmu. Některý snímek vznikne jen proto, že má nádhernou hudbu, jiný se inspiruje třeba obrazem. Krásné je, když se propojí obojí."

Jedním z Kachyňových mott byla touha vyprávět obrazem: "Vyznávám hlavně radu, kterou nám kdysi dal jeden moravský malíř. Učil nás: Zanechejte žvanírny, vyprávějte obrazem."

Bál se zbytečného filmu
"Vždycky mě zajímal vztah člověka a stroje, vidím v něm cosi zvláštního, tajemného. Sice vůbec technice nerozumím, ale omračuje mne - tedy pokud funguje. Nadšeně se učím novým postupům, ačkoliv jsem odchovaný tradičním materiálem s okénky o čtyřech perforačních dírkách. O těch alespoň s jistotu vím, že existují kvůli posunu filmového pásu, ne kvůli větrání," nechal se slyšet v jednom interview pro MF DNES. 

"Když jsem točil filmy v sedmdesátých letech, možná někdy - možná určitě - ne že bych se podbízel, ale některé věci v dramaturgii tehdejších let jsem musel obětovat proto, abych daný film mohl vůbec natočit. Doufám, že jsem ale nikdy nenatočil a ani nenatočím film, který by byl zbytečný."

Karel Kachyňa se považoval za skeptika, přesto nechtěl, aby lidé po jeho snímcích cítili smutek: "Netoužím po tom, aby lidé na mých filmech plakali, i když jsem spíš skeptik a nevidím moc důvodů k optimismu. Miloš Forman mi vyprávěl, že ve Spojených tátech má filmař jen dvě možnosti: buď lidi rozesměje, nebo je rozpláče. Nic mezi tím. Jenže já mám naopak nejradši právě něco mezi tím."  

Karel Kachyňa - filmografie

2000-1990   
Hanele (1998)
Fany (1995)
Prima sezóna (1994)
Kráva (1993)
Městem chodí Mikuláš (1993)
Poslední motýl (1990)
 
1989-1980
Oznamuje se láskám vašim (1989)
Dobré světlo (1986)
Smrt krásných srnců (1986)
Duhová kulička (1985) ()
Vlak dětství a naděje (1984) (TV seriál)
Sestřičky (1983)
Pozor, vizita! (1981)
 
1979-1970    
Lásky mezi kapkami deště (1979)
Čekání na déšť (1978)
Setkání v červenci (1978)
Malá mořská víla (1976)
Tajemství velikého vypravěče (1971)
Ucho (1970)
Už zase skáču přes kaluže (1970)
 
1969-1960    
Směšný pán (1969)
Kočár do Vídně (1966)
Ať žije republika (1965)
Naděje (1963)
Závrať (1962)
Práče (1960)
 
1959-1950    
Král Šumavy (1959)
Dnes večer všechno skončí (1954)
Ztracená stopa (1953)
Za život radostný (1950)

Český lev 1995 za dlouholetý umělecký přínos českému filmu

Kompletní filmografii Karla Kachyni si můžete přečíst zde.

Karel Kachyňa

Karel Kachyňa

Karel Kachyňa

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Střelba proti kameře je běžná, ale herec za nehodu nemůže, tvrdí Dvořák

Zpráva, že americký herec Alec Baldwin při natáčení westernu zastřelil kameramanku a postřelil režiséra, vyvolala...

PRVNÍ DOJMY: Chtěly jsme se s maminkou raději zabít. Ale nebylo jak

Údaj, že přežila pouhá desetina Židů z tehdejšího Československa, je strašlivý, ale neosobní. Zato líčení, jak vykopal...

Při natáčení filmů vedle kulek zabíjel i vlak či vrtule helikoptéry

Nešťastný výstřel Aleca Baldwina bohužel nebyl jedinou smrtelnou nehodou, kterou skončilo filmové natáčení. Patrně...

Zemřel Gunther z Přátel. Rakovina se mu zhoršila i kvůli pandemii

V 59 letech zemřel James Michael Tyler, který se proslavil jako barman Gunther v seriálu Přátelé. V roce 2018 mu lékaři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Pokrytecká Hra na oliheň. Z kritiky kapitalismu je jeho nejlepší sluha

Hra na oliheň se za měsíc od uvedení na Netflixu stala celosvětovým fenoménem. A jako většina takových fenoménů i ona...

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

  • Další z rubriky

Zemřel Gunther z Přátel. Rakovina se mu zhoršila i kvůli pandemii

V 59 letech zemřel James Michael Tyler, který se proslavil jako barman Gunther v seriálu Přátelé. V roce 2018 mu lékaři...

Po Matkách točí dvojice komedii Hádkovi. Bratry hrají Čermák a Prachař

Scénář právě natáčené komedie Hádkovi napsali společně životní partneři herečka Sandra Nováková a režisér Vojtěch...

Už nelze čekat, proto film Tady hlídáme my vezou za diváky tvůrci sami

Tak dlouho v přehlceném kalendáři premiér čekali na volné místo, až se tvůrci rozhodli, že rodinnou komedii Tady...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čekají nás daleko horší problémy, než jaké způsobil covid, varuje OECD

Pandemie koronaviru sice zastavila výrobu, vysála státní kasy a způsobila krachy mnohých podniků, to ale není nic proti...

Pavel Liška se omluvil za reklamy pro dodavatele elektřiny a plynu

Pavel Liška měl potřebu se vyjádřit ke svému dlouholetému účinkování v reklamách pro dodavatele plynu a elektřiny...

Kostková má covid, do sobotní StarDance nezasáhne. Televize řeší, co dál

Třetí soutěžní večer oblíbené show StarDance je v ohrožení. Moderátorka Tereza Kostková byla pozitivně testována na...

Jestli bude inflace stoupat dál, lidé ztratí polovinu úspor, varuje ekonom

Současná míra inflace bude trvat ještě několik let, důvodem jsou zejména vysoké objemy pumpování peněz do ekonomiky,...

Iluze dostatku. Obchody v Británii zakrývají prázdné regály fotografiemi

Potěmkinovy regály. Tak by se dal v kostce popsat jev, jehož jsou v posledních týdnech svědky zákazníci v britských...