Tomáš Töpfer a Ivan Fíla

Tomáš Töpfer a Ivan Fíla | foto: iDNES.cz

Karel Janeček podpoří film o Františku Krieglovi Muž, který stál v cestě

  • 11
Podnikatel Karel Janeček společně se svou ženou podpoří vznik filmu o Františku Krieglovi Muž, který stál v cestě. Rozhodl se tak poté, co si přečetl stejnojmennou knihu od režiséra Ivana Fíly, věnovanou jedinému z naší delegace, kdo odmítl po srpnu 1968 podepsat takzvaný moskevský protokol.

„Film má sílu oslovit mladou generaci, podpořit uvědomění a přijetí klíčových hodnot svobody, odvahy, pravdy a spravedlivosti a zviditelnit odkaz morálního postoje jednoho z naších vzácných novodobých hrdinů,“ řekl matematik Janeček, zakladatel Nadačního fondu proti korupci.

Přepis Fílovy knihy, která má pro nebývalý zájem čtenářů jen necelých šest měsíců po vydání už pátý dotisk, podpoří Janeček i se svou manželkou, politoložkou a historičkou Liliou Khousnoutdinovou.

Příběh muže, který se nepodvolil sovětskému diktátu ani pod hrozbou fyzické likvidace, se má natáčet už letos, do hlavních rolí Fíla obsadil Tomáše Töpfera, Taťjanu Medveckou, Miroslava Donutila, Marka Igondu, Aloise Švehlíka, Miroslava Hanuše a nositelku Evropské filmové ceny Alexandru Borbély.

„Státní fond kinematografie, ČT, Slovensko, Ukrajina,“ shrnuje Fíla zdroje, které za projektem již stojí. „V jednání je Polsko a Německo, chybí ještě dvanáct milionů, které musíme sehnat právě díky mecenášům typu Janečka,“ vysvětlil režisér, jak hodlá dobový film dofinancovat.