Vynález zkázy dokončil režisér Karel Zeman po dlouhých čtyřech letech natáčení v roce 1958. Všechny kulisy jsou malované a při jejich tvorbě vycházeli tvůrci z původních rytin z Vernových knih. | foto: Pressdata

Nejznámější dobrodružné filmy podle Julese Verna. Nechybí ani česká tvorba

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Vědecko-fantastické příběhy Julese Verna fascinují nejen čtenáře, ale i filmaře, kteří se rádi vydávají do mořských hlubin, na cestu kolem světa nebo za hranice naší planety. Přinášíme výčet nejznámějších filmů natočených podle jeho knih.

1902 Cesta na Měsíc

Filmová legenda, která v roce 1902 ukázala světu, čeho všeho je tohle médium schopné. Cestu na Měsíc natočil vizionář Georges Méliès podle příběhů nejen Verna, ale i sci-fi klasika H. G. Wellse a má sice pouhých čtrnáct minut, na začátku minulého století šlo však o celovečerní film. Nikdo totiž netušil, jak dlouhé by filmy vlastně měly být. Skupina astronautů se tu rozhodne prozkoumat Měsíc a vydají se tam tak, že postaví obrovské dělo a nechají se vystřelit do vesmíru.

Cesta na Měsíc

Najdou tu jeskyně, obří houby a také podivné tvory a jejich krále. Dnes jde samozřejmě o naivní podívanou, v roce 1902 ovšem fascinovala svět. Jde o jeden z vůbec prvních vědecko-fantastických filmů a je považovaný za jeden z nejdůležitějších filmů historie. A máme kliku, že se na ni můžeme podívat i dnes, režisér Méliès se totiž v roce 1923 rozhodl v návalu vzteku spálit negativy, jednu černobílou kopii se naštěstí povedlo zachránit, barevná byla ovšem považována za ztracenou až do roku 1993!

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se