Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Josef Somr se vrátí do kin v komedii

  8:09
Velkou filmovou roli neměl Josef Somr už léta. Teď ji dostal ke třiasedmdesátým narozeninám. Film O rodičích a dětech natočí Vladimír Michálek.

Josef Somr | foto: Michal KlímaMF DNES

Slavný výpravčí Hubička z Ostře sledovaných vlaků či Servác ze Tří veteránů začne v pátek točit nový film O rodičích a dětech, ve kterém spolu s Davidem Novotným ztvární hlavní role otce se synem.

"Líbil se mu scénář," říká o svém klíčovém herci režisér Vladimír Michálek, tvůrce úspěšných snímků Je třeba zabít Sekala či Babí léto. "Navíc tu Somr nehraje vetchého dědečka, nýbrž chlapa při síle, bývalého vědce – biologa. Má sice svůj věk, ale taky energii, nejde o žádnou karikaturu penzisty."

Somrovým synem, asi čtyřicetiletým grafikem, který žije s mladší partnerkou, čerstvou absolventkou filozofie, bude Novotný, který kromě pražského Dejvického divadla hrál ve filmech Non plus ultras, Jedna ruka netleská či Pravidla lži. Somrovou filmovou manželkou se stane Zuzana Stivínová, jejím druhým mužem Jiří Lábus, další role čekají na Luboše Kostelného, Lenku Vlasákovou či Marianu Kroftovou.

A co je vlastně očekává? "Komedie o otcích, synech a ženách jejich života," popisuje Michálek příběh, v jehož podtitulu stojí, že ,milovat je lidské, chybovat je dědičné‘.

Pouť časem
Film O rodičích a dětech se rodí podle stejnojmenné knihy Emila Hakla, vyznamenané před pěti lety výroční cenou Magnesia Litera. Přepsat ji pro film se zdálo nemožné, její podstatu tvoří totiž kouzelné rozhovory otce a syna, kteří zdánlivě nemají jiné pouto než "povinnou" společnou procházku Prahou pravidelně jednou za měsíc.

"Otec se vtipně vyznává ze všeho, co kdy ve svém životě prošvihl, a syn se zuby nehty brání tomu, že by mohl být stejný," shrnuje režisér. Z jejich debat se vynoří minulost, odkud na scénu náhle vstoupí třeba dospělý vnuk, o němž dosud neměli tušení. Navíc ve filmu se minulé děje a zážitky takříkajíc zhmotní.

Vzniku scénáře, na němž se kromě něj a Hakla podíleli Jiří Křižan, říká Michálek "sousedská náhoda". Všichni se znají, nicméně na výrazný zásah do knihy se prý nikdo necítil. "Až pak jediný Křižan si troufl, vyrval kostru příběhu, poslal nám ji na dvaceti stránkách a my jsme ji začali obalovat novým tvarem," vzpomíná režisér na přirozený příjemný vývoj látky bez producentů za zády.

Nikdo na ně netlačil, nehartusil ani nespěchal; vztah k projektu výstižně shrnul kameraman Martin Štrba, který Michálkovi o látce řekl – Pokud budeš mít pevné nervy, stálo by to za to. Dočkal se, je také v týmu. Podle režiséra pomohl scénáři hlavně Haklův pohled, který prý nezná autorský postoj typu Já, jen já...

"Nepíše sebestředně, dovede si ze sebe dělat legraci plynoucí z vědomí pomíjivosti, což hrdinům vůbec neubírá na důstojnosti; naopak. Otec a syn zdánlivě jenom tak žvaní, ale přitom mezi nimi existuje spousta otazníků. A to, co si navzájem potřebují vyříkat, se najednou zhmotňuje na plátně," vysvětluje zvolenou metodu naprosto samozřejmých skoků v prostoru i čase. Ale ať už jsou hrdinové na plovárně nebo na ulici, v éře třicátých let nebo v letech sedmdesátých, divák se nemusí bát ostrých "vysvětlujících" předělů. Celý film slibuje jednotný barevný tón i styl.

Lábusovy tepláky
"Celé to prchavé a přirozené vyprávění se předává dál v okruhu čtyř hlavních postav. Postupně vychází najevo, že si otec a syn jsou podobní povahově i vnější podobou, a výsledkem bude nikoli řachanda, nýbrž konečně snad komedie s nadhledem," věří režisér. Sám se dobře bavil už v přípravách, kdy Somra kvůli časovým skokům děje nechal "omladit" o čtyřicet let, ze Stivínové udělal rusovlasou maminku zrzavých dětiček a Lábusovi vyzkoušel neforemné rudé tepláky.

Michálkův štáb si natáčení naplánoval od 20. dubna do začátku června. Pražské procházky otce se synem jsou jasně dané, figurují v nich třeba Zoologická zahrada v Troji či Stromovka, ale tvůrci se vypraví rovněž do slovenského Martina, kde byl syn na vojně a odkud se po letech vynoří nečekaný přírůstek do rodiny.

Základní vklad do projektu vnesl státní fond kinematografie. Producenti ze společnosti Open Field Pictures přizvali ještě řadu partnerů, mimo jiné firmy Debra, Barrandov Studio, UPP či Soundsquare. O nákupu práv k televiznímu uvedení jednají s Novou a distribuční společnost Bioscop plánuje premiéru v kinech na 14. únor 2008.

Pro koho bude film určen? "Už název O rodičích a dětech snad dává jasně najevo, že by měl oslovit všechny typy diváků bez rozdílu generací. Dokonce ani teenagery bych nepodceňoval, ten můj se na to myslím rád podívá," zmiňuje režisér jednoho ze svých potomků.

Padesátiletý filmař začínal kafkovskou Amerikou, pak Zapomenutým světlem "zařídil" herecké České lvy Bolku Polívkovi a Veronice Žilkové, se "Sekalem" přezdívaným selský western nasbíral rekordních deset sošek, jedna připadla jeho dramatu Anděl Exit a čtyři Babímu létu s dvojicí Zázvorková–Brodský, Michálkově první komedii. Teď zkouší bavit znovu příběhem dvou dospělých mužů, kteří se respektují, nenávidí a milují zároveň.

"Nejde o nic vyhroceného; znají to všichni, kteří se dožili toho, aby si mohli ve středním věku popovídat se svým tátou. Ve filmu O rodičích a dětech se nekoná žádné drama, nehrozí žádný nervák, jen humor a melancholie. Nežijeme v Čadu, už tři miliardy let se tu prakticky nic neděje – a tenhle pocit snad ve filmu zůstane," shrnuje režisér, proč příběhu tak věří.

Autoři: ,

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

RECENZE: Trpký osud jednoho města. Třetí Šikmý kostel je opět fascinující

19. dubna 2024

Premium Plnými sty procenty ohodnotila naše recenzentka Alena Slezáková očekávaný závěrečný díl trilogie...

RECENZE: Čínská Popelka zachraňuje draky. Kupodivu docela vkusně

19. dubna 2024  9:55

Jistěže animovaná pohádka Jak zachránit draka míří především k dětem, které nad jejím původem...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Knihou roku je Hella. Cenu čtenářů má Moravec, v humoru uspěla Macháčková

18. dubna 2024,  aktualizováno  21:39

Knižní svátek Magnesia Litera v pondělí večer vyvrcholil předáváním cen. Knihou roku se stal román...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...