Helena Bonham Carterová jako Srdcová královna v Alence v říši divů

Helena Bonham Carterová jako Srdcová královna v Alence v říši divů | foto: Isifa

Johnny Depp? To je prostě zlatíčko, říká královna z Alenky

  • 11
Rozhovor s herečkou Helenou Bonham Carterovou je zážitek. Žádné kličkování, žádné diplomatické odpovědi. Cannes? Otrava. Johnny Depp? Zlatíčko. Rodina? "Já vám ukážu fotky, jo?" zajásá a sáhne po mobilu.

V novém filmu Tima Burtona, volné adaptaci Carrollovy Alenky v říši divů, hraje velkohlavou krutou pyšnou královnu. Ve skutečnosti je laskavá a vtipná. A také sympaticky opravdová. "Nevím, proč mi Tim dává samé role vražedkyň a čarodějnic, snad mě takovou nevidí," směje se, když probíráme její filmografii.

Vzápětí (už minimálně podesáté) zívne a natáhne se pro lahev minerálky. "Promiňte, ale v noci jsme končili ve tři a mám za sebou pětašedesát televizních rozhovorů," usměje se omluvně a přihne si přímo z lahve. Hvězdné manýry jsou Burtonově múze a jeho životní partnerce evidentně cizí. Jak osvěžující.

Helena Bonham Carterová

Helena Bonham CarterováBritská herečka se narodila 26. května 1966 v Londýně. Herectví nikdy nestudovala, začínala v šestnácti letech v reklamě. Ve filmu prorazila díky roli Lucy Honeychurchové ve snímku Pokoj s vyhlídkou. Za snímek Živě z Bagdádu byla nominována na Zlatý glóbus, nominaci na Oscara jí vynesla role ve filmu Wings of the Dove režiséra Iana Softleyho. Celkem má na kontě devatenáct cen a jedenadvacet nominací. Je známá rovněž coby televizní a filmová herečka. Je považována za múzu režiséra Tima Burtona, s nímž začala chodit v roce 2001 – potkali se při natáčení Burtonova filmu Planeta opic. Mají spolu dvě děti – syna Billyho Raye a dceru Nell.

Můžete mi říct, jak bydlíte?
Proč vás to zajímá?

Četla jsem cosi o propojených domech a váš partner odmítal říct víc. Zmínil jen tunel mezi domy.
Tak on mluvil o tunelu, vida...

Mluvil. A mě by zajímalo, jestli je to pravda, nebo jen jedna z jeho hříček.
Vy chcete pravdu? Škoda, vymýšlet si nesmysly je mnohem zábavnější. Ale dobře: celé to vzniklo tak, že bydlím v domě, do kterého se Tim nevejde. A ten dům mám hodně ráda. Tedy dům... Je to spíš taková chatka, ale útulná. Když jsme se seznámili, chtěli jsme spolu žít, ale znamenalo by to prodat můj dům a koupit větší, což jsem odmítala. Tim to vyřešil tak, že se usadil ve vedlejší vile a s mým domečkem ji propojil tunelem. Vypadá jako králičí nora. To si nevymýšlím – kam myslíte, že Tim chodí na ty svoje nápady!

Doporučila byste párům oddělené domácnosti?
Všemi deseti. Je fajn bydlet zvlášť a chodit se navštěvovat.

Helena Bonham Carterová, Tim Burton a jejich děti

Co je na tom tak výhodného?
Spíš na tom není nic nevýhodného. Tim si například mohl vybavit dům zcela podle svého, aniž bych mu do toho kafrala. A totéž platilo pro mě: normálně by přišel chlap a začal mi přestavovat domácnost. Vídáme se nikoli proto, že musíme, ale protože chceme. Tim se může dívat na svůj fotbal, já na své hloupoučké seriály. Prostě si můžeme dovolit být sobečtí a dělat, co se líbí nám, aniž bychom tím druhému ubližovali.

Jestli tomu dobře rozumím, máte muže, který se občas staví...
A za kterým se občas stavím já. Já té ironii ve vašem hlase rozumím, z toho, jak to popisuju, musíte mít pocit, že se skoro nevidíme. Ale tak to není, Tim je u mě skoro pořád.

Štve vás někdy?
Teď asi neodpovím objektivně, posledních pár týdnů totiž vedeme život zalitý sluncem. Kvůli natáčení jsme se dlouho neviděli, Tim byl v Los Angeles a já se musela v Londýně starat o děti. Takže si teď užíváme toho, že jsme rodina. Děti bydlí v Timově domě. Když si ho koupil, přemístili jsme je k němu. Nádhera. Ale klidně mě všichni mohou chodit navštěvovat. (směje se)

Už jsem se bála, že je necháváte v tunelu.
Vidíte, to je nápad! Mimochodem nepředstavujte si ten tunel jako dlouhou temnou chodbu, žertovala jsem. Ve skutečnosti je to taková větší předsíň.

S Timem Burtonem už jste natočila několik filmů. Jak se spolupracuje s partnerem?
Pohodově. Tedy za předpokladu, že si stanovíte pravidla, která dodržujete.

Nehádáte se po poslední klapce doma?
Samozřejmě, že ano. A asi je to potřeba – upustíte páru, což je ve výsledku dobré pro film i vztah. Už jsme se s tím naučili zacházet, bereme to jako přirozenou součást života. I když samozřejmě záleží i na typu filmu. Zabrat nám dal Sweeney Todd. Měli jsme málo času a práce byla hodně náročná, takže jsme spolu trochu bojovali. Ale vždycky jsme si potom řekli: Sakra, vždyť je to jen film. A byl čistý vzduch.

Helena Bonham Carterová

Jaká jsou tedy pravidla pro hladké fungování spolupracujících partnerů?
Nic zvláštního – naslouchat jeden druhému, netahat si práci do soukromí, chválit. Tim například ví, že potřebuji stejné množství komplimentů jako jiné herečky – ne že mě bude odbývat, protože jsem partnerka, které to stačí říct doma.

Proč vám dává samé role čarodějnic, vražedkyň a podivínek?
Nevím, doufám, že mě takovou nevidí. Každopádně je to vzrušující!

Nikdy jste se o tom nebavili?
My si povídáme o normálních věcech. To víte, že jsem nad tím mockrát přemýšlela. Řekla bych, že jako jeden z mála odhalil šířku mého herectví. Ví, že zahraju cokoli. A také, že se hrozně ráda měním v někoho jiného. Jsem za ty šance vděčná. A jsem vděčná, že se mnou po těch letech vůbec ještě chce pracovat!

Když přijdete domů, jste režisér a herečka, nebo muž a žena?
Práci necháváme na place. Doma se bavíme o tom, co bude k večeři a kdo bude vařit, protože mně se do toho často nechce. Naše večery jsou nudně obyčejné – nohy nahoru a relax. Když vstáváte v pět, na víc se nevzmůžete.

Z filmu Alenka v říši divů - Helena Bonham Carterová v roli Srdcové královny

Děti si na natáčení berete?
V Los Angeles jsme je s sebou měli, protože to bylo hodně dlouhé natáčení. Bydleli jsme u moře a dětem se líbila pláž, tu v Londýně nemají. Ale pak jsem se s nimi vrátila domů, musí přece chodit do školy.

Věnujme se zase chvíli filmu: v čem je podle vás Carrollova Alenka tak výjimečná?
Zachází se v ní se sny a podvědomím, což je atraktivní, nadčasové a hlavně svobodné. A člověk si může představovat tolik věcí! Už jako malou mě Alenka fascinovala. Líbila se mi myšlenka, že někam padáte a že se dostanete se jiného světa. Fajn je i to, že můžete měnit podobu a velikost, stačí říct Chci být velká! – a jste velká. A v neposlední řadě je v tom život se vším všudy. Vezměte si jen, jak bolí, když rostete – já si ten pocit nepohodlí z dětství dobře pamatuji. V Alence se dokonale nenásilně zrcadlí.

Když se člověk dívá na Alenku Tima Burtona, napadá ho, jestli to u vás doma nevypadá podobně...
Přesně! Kolik drobných věciček v tom filmu najdete, to je až neuvěřitelné! A potěším vás: naše domácnost je skoro jako z Alenky. Ne Wonderland, ale Londonland, tak jí teď přezdíváme. Jsem posedlá čajovými servisy a miniaturami, těmi to u mě doma doslova přetéká. Ostatně důkazem mé lásky k miniaturám je tenhle náhrdelník (sundává si z krku řetízek obtěžkaný přívěsky). Je na něm vše, co mám ráda – šálek, zrcátko, klobouk Kloboučníka.

Viděly už vaše děti Alenku?
Dcera je malinká, ale syn byl na premiéře v Americe. Seděl mi na klíně a Tim sebou vedle mě neustále šil. Po každé scéně nervózně šeptal: Jemu se to nelíbí, vidíš to? Musela jsem ho uklidňovat.

Kmotrem vašeho syna je Johnny Depp. Jaký mají vztah?
Syn Johnnyho miluje. Paradox je, že osobně se skoro neznají. Až se dozví, že tu Johnny byl, a já ho přitom nepřivedla na návštěvu, zabije mě. (směje se) Je to pro něj prostě strýček Johnny. Všude o něm vypráví. Přitom ani pořádně neví, jak ve skutečnosti vypadá. Zná ho jen z filmů a v těch Johnny hraje samé "pošahance" – vrah Sweeney, zlý Wonka. Kdybych ho přivedla dětem bez masky, obávám se, že by ho nepoznaly.

Londýnská premiéra filmu Alenka v říši divů - herec Johnny Depp

Jaký vlastně Johnny Depp je?
Báječný. Chytrý. Vtipný. Prostě zlatíčko. A synovi nikdy nezapomene poslat dárek k Vánocům.

Svého času jste psala básničky a povídky. Trvá to ještě?
Píšu už jen články. A předmluvy. Jsem mistr na předmluvy.

Takže žádné básničky pro Tima Burtona?
Ne, to on píše básně pro mě. Jsou i v jeho nové knize. Moje psaní, to je už jen taková vzdálená nostalgie. Dospěla jsem, naštěstí (listuje v mobilu a zastaví se u fotky své dcery). Nádherná, že? Sice nevypadá jako naše dítě, protože je blonďatá, ale je sladká.

Na tiskové konferenci jste vyprávěla, jak chtěla místo tatínka vidět postavičky z filmu.
Když ona je opravdu miluje! Trailer má v malíčku, dokonce si v něm zahrála. Když jsme v den premiéry koukaly na televizi a běžel pořad s jejím tatínkem, šla se podívat, až když ukázali Houseňáka a dvojčata Tydlidýna a Tydliduma. Momentálně je má radši než otce.

O Burtonovi je známo, že neustále kreslí. Má s sebou opravdu všude skicák?
Samozřejmě. A když nemá skicák, čmárá si na to, co je po ruce. Na tiskové konferenci pokreslil pomalu i ubrus. Často kreslí i mě. Když vymýšlel Alenku, říkal, že v ní určitě musím hrát, a něco zuřivě maloval. Pak mi ukázal obrázek ženy s velkou hlavou. Měla moje obočí!

Pracovní snímky k filmu Alenka v říši divů - Srdcová královna, skica T. Burtona

Jak postavám, které vypadají uměle, dodáváte lidský výraz?
Tak to děkuji za kompliment, jsem ráda, že je vidět. Asi jde o to, nemít předsudky vůči postavě, kterou hrajete. Úkolem herce není hodnotit, ale pochopit roli, nadchnout se pro ni, proniknout do jejího nitra. Nesmí s ní bojovat, jakkoli mu může být nesympatická. Herec a role jsou tým. Takhle uvažuji.

Váš partner má být letošním předsedou poroty na festivalu v Cannes. Pojedete s ním?
Obávám se, že se to ode mě očekává. Abych byla upřímná, nejsem velký fanoušek tohoto festivalu. Je to jen velký společenský humbuk. Nejde v něm o filmy, jde o celebrity, šaty a make-upy. Sama jsem tam zasedala v porotě, takže to znám, bohužel.

Opravdu vás to nebavilo?
Ne. Každou chvíli po vás něco chtějí, vyžaduje se, abyste "nějak" vypadala. A já chci být já. Nebaví mě převlékat se na každou projekci do jiného oblečení, nebaví mě trávit hodiny před zrcadlem. Je to únavné a zbytečné, nesmyslná ztráta času.

To jste atypická herečka. Jak dlouho se například líčíte?
Záleží na tom, s jakým obličejem se probudím. Než mě nalíčili pro roli královny v Alence, trvalo to tři hodiny, ale to mělo důvod. V Cannes se líčíte hodiny bez důvodu. V podstatě nevím, jak Cannes vypadá, znám jen pokoj, kam jsem se chodila převlékat a malovat.

Londýnská premiéra filmu Alenka v říši divů - režisér Tim Burton s manželkou a herečkou Helenou Bonham Carterovou

Snažila jste se partnera od cesty do Cannes odradit?
Pravdu? Ano.

Líbí se mi, že nejste diplomatická.
Proč bych lhala – mně prostě celá ta věc s festivaly přijde nešťastná. Ale vím, že musí jet. Takže jsem mu jen řekla, že to bude VELMI únavné.

A co se chystáte dělat vy?
Nic. Myslím, že stačilo.

Konec – zazvonil zvonec. Už žádný film? Ani Harry Potter?
Harry ano, mám tu roli ráda. Pak už budu jen matka, která nepracuje. Ale vydrží mi to asi tak týden.

Přesně to říkal i váš manžel.
Opravdu? Vidíte, jak si rozumíme.