Přivezl jsem vám film na černé listině, řekl Travolta novinářům

  • 1
Příjezd Johna Travolty na kratičké setkání s novináři předznamenalo frenetické ječení fanoušků. A vzápětí potíže s překladem, takže nejzářivější hvězda festivalu nakonec odložila sluchátka a vyzvala k první otázce.

Proč muž s tak zářivou kariérou, který vyprodá letní kino legendární Pomádou, má zapotřebí riskovat filmy jako Sezóna zabíjení, který festival uvádí v sobotu?

John Travolta ve Varech

John Travolta na setkání s novináři (29. června 2013)
John Travolta na večerní projekci filmu Pomáda v letním kině (28. června 2013)
John Travolta ve filmu Sezona zabíjení.
Herec John Travolta s Křišťálových glóbem na zahájení 48. ročníku mezinárodního

"Nejen riskovat! Sezóna zabíjení byla v Hollywoodu na černé listině. Nikdo neměl odvahu film natočit. Ale to mě právě baví, uchvátilo mě poselství příběhu a také moje role. Nastala totiž éra, kdy je o skutečně charakterní postavy nouze. Musíte je pečlivě hledat. Sezóna zabíjení je výjimečnou esencí války jako takové. Lidí, kteří páchají válečné zločiny, ať už úmyslně nebo bezděčně. Pro takové role budu riskovat vždycky rád," odpověděl naší redakci.

Svůj životní osud shrnul John Travolta slovy: "Jsem z chudé dělnické rodiny. Jediné, co jsme měli, bylo právě umění. Nikdy jsem nevěřil, že si budu vydělávat tím, co mě baví. Když jste herec v New Yorku, musíte se naučit úplně všechno. Zpívat i tančit tak, abyste mohl přijmout jakoukoliv nabídku, od dramatu po muzikál," připomněl své role z Pomády a Horečky sobotní noci.

Tanec ho stále těší, označil ho za součást své duše: "Když tančím, jsem šťastný já, lidé kolem mě a mé děti také."

Travolta vyprávěl také o Robertu de Nirovi, s nímž hraje právě v Sezóně zabíjení. Představoval pro něj dobový vzor herecké práce: "Když točil Zuřícího býka, stal se opravdu boxerem a já se podle jeho příkladu na Horečku sobotní noci připravoval jako tanečník. Na setkání před kamerou jsem však čekal třicet sedm let."