Vytratilo se z nás hrdinství, pro svět nejsme zajímaví, říká Jiří Mádl

  0:01aktualizováno  9:52
„S filmy je to jako se ženami. Člověk má mít nejraději ten, se kterým tráví nejvíce času, nebo na kterém zrovna dělá,“ říká herec Jiří Mádl o novém filmu Hra, ve kterém ztvárnil hlavní roli. V rozhovoru pro iDNES.cz komentoval kondici českého filmu, úspěch Nabarveného ptáčete v Benátkách, demonstrace na Letné i těžkosti mužů v moderním světě.
Jiří Mádl v červenci na Letní filmové škole v Uherském Hradišti (2019)

Jiří Mádl v červenci na Letní filmové škole v Uherském Hradišti (2019) | foto: Letní filmová škola Uherské Hradiště

Jiří Mádl byl hostem na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kde uvedl svůj film Na střeše a poté snímky Hra a První akční hrdina, kde ztvárnil hlavní role.

„Hradiště patří mezi města, kam opravdu rád jezdím. Je pro mě v jedné skupině s Olomoucí, Zlínem a Bratislavou. Pro mě jsou ta města něčím podobná,“ říká na začátku rozhovoru herec, režisér a scénárista Mádl.

Do českých kin se chystá film Hra, ve kterém jste ztvárnil hlavní roli. S jakými ohlasy jste se zatím setkal?
Ohlasů je zatím málo. Měli jsme zatím jen jednu projekci v pražském Kině pilotů, což je kino pro filmové fajnšmekry. Na promítání pozvali své nejvěrnější diváky, kteří jsou řekněme filmově znalejší publikum. Reakce byly výborné. Samozřejmě ne všechny, Hra není film pro každého.

Jak jste s novým filmem spokojený vy?
Mám ten film rád. Myslím si, že s filmy je to jako se ženami. Člověk má mít nejraději ten, se kterým tráví nejvíce času, nebo na kterém zrovna dělá. Takže mám nejraději ten film, na kterém zrovna pracuji. Z práce mám dobrý pocit. Byla intenzivní a smysluplná.

Ve Hře hrajete roli mladého ředitele oblastního divadla, který má problémy se ženami a divadelní hra, kterou dlouho připravoval, je nakonec diváckým fiaskem. Jak jste se v roli cítil? 
Ten film je o roli muže v moderním světě. Mám pocit, že se v záplavě snah o rovné platy zapomnělo dívat na muže, kterým se v moderním světě mění jejich role. Hra se líbí v tom, že ukazuje rozkol mladého muže, který chtěl být manžel, milenec, umělec, zároveň i manažer. Hlavní hrdina chce být dítětem a trošku už i chlapem. Vlastně se to v něm všechno hrozně pere. Myslím, že dnešní doba to chlapům vůbec neusnadňuje a nutí je, aby zůstali někde na půli mezi těmito póly.

Hra vznikala v česko-chillsko-francouzsko-jihokorejské koprodukci. Co to pro herce znamená?
Každý koprodukční vstup má jiný charakter. Z Francie a Jižní Korey šly na film spíše finance, Česká republika a Chile jsou tvůrčími stranami procesu. Znamenalo to pro mě, že jsem dostával scénáře v angličtině a dialogy jsem přepisoval do češtiny, aby film do českého prostředí zapadal. Hru režíroval chilský režisér. Když se podíváme na jihoamerické filmy, ve scénách se neustále mluví. V Česku mluvíme méně, jsme na slovo skoupější jako například v Německu.

Nemáme co říct

V jaké kondici je český film?
V lepší než například před pěti lety. To byl film v obrovské krizi, nefungovalo financování. Abyste mohl točit film, musíte být v tvůrčím klidu. Musíte si na film najmout lidi, kterým musíte dát záruku, že věci budou fungovat. Teď už filmový fond funguje, dává třeba i peníze na vývoj scénářů a projektů.

Erotické drama. V poctě naší nové vlně váhá Jiří Mádl mezi dvěma ženami

Dnes je kondice českého filmu dobrá. Začínáme se dostávat na festivaly, ale v tom je i jiná věc než samotná kvalita filmu. Země na festivalu musí být zajímavá. Po revoluci bylo Česko malá, ale hrdá země, která bojovala za lidská práva. Teď se bavíme se všemi, hlavně, aby to bylo ekonomicky výhodné. Nic moc nám nevadí, hlavně ať máme doma smrad a teplíčko. Když je země nezajímavá, je pro kritiky nezajímavý i její film.

Co se stalo, že jsme přestali být zajímaví?
To nevím. Ale myslím si, že jsme se změnili v něco jiného. Česko byla země, která přešla tranzicí v demokracii, po revoluci zde panovala velká euforie. Češi si nesli to, v čem jsou nejsilnější. Když byli v tlaku, nutilo je to k improvizaci, kreativnosti a ke tvořivosti. Teď se máme dobře a hrdinství a tvořivost se z nás vytratily. V politice nemáme co říct a ani ve fotbale už nejsme tak dobří. Stačí s námi běhat a uběhat nás. Nevím, čím to je.

Letos jsme na filmovém festivalu ve Varech neměli v hlavní soutěži film žádného českého režiséra. Co to pro český film znamená? 
Myslím, že je to jen ročníkem. Mě to překvapilo, doufal jsem, že se tam dostane Hra, což se nestalo. Nemyslím si, že by na tom byl český film špatně. Máme zhruba po padesáti letech zástupce na soutěži v Benátkách, a to Nabarvené ptáče. Jsme takoví festivaloví otloukánci, nikde nás moc nechtějí, no.

Myslíte, že účast Nabarveného ptáčete v Benátkách může český film nakopnout?
To se může stát. Režisér Václav Marhoul film pojal produkčně epicky. Vím, že aby film mohl vzniknout, musel zastavit svůj dům. Takto se ale filmy pořád točit nedají. On to riskl a podařilo se mu to. Doufám, že Nabarvené ptáče upozorní na to, že i u nás se dá takový film udělat.

Režírování jako výchova dítěte

Studoval jste scenáristiku ve Spojených státech. Jaké vidíte hlavní rozdíly mezi českým a americkým filmem?
Američtí filmaři o filmu mohou uvažovat jako o zboží, jako o byznysu. U nás sice používáme označení filmový průmysl, ale průmysl to není, české filmy nejsou výdělečné. U nás filmy fungují jako neziskovka. Pokud si spočítáte, kolik do toho vložíte a kolik film vydělá, nenese to vůbec nic. Pro producenta jsou to nevratné peníze, není to tak, že si za filmový úspěch postavíte dva domy a pořídíte osm aut. Ve Státech to funguje jinak.

RECENZE: Jak málo stačí k velké radosti, předvádí Jiří Mádl Na střeše

Jste i režisérem. Co vás na tom baví? 
Já nevím. Zatím jsem nepřišel na to, co je na tom lehkého. Třeba v herectví máte spoustu hezkých momentů, třeba když si poprvé čtete scénář a zjistíte, že to dělat chcete nebo třeba premiéra. Režírování filmů bych přirovnal k výchově dětí. 

Nejsem sice rodič, ale jedno dítě jsem vychoval. V rodičovství zažijete spoustu starostí, spoustu bojů. Máme ale přirozenou potřebu toho, že na svět chcete něco přivést. Přesně tak to mám s režírováním. Baví mě to a já vlastně nevím proč.

Napadlo vás v pubertě, když jste zažíval velký úspěch Snowborďáků, že jednou budete žádaným hercem a režisérem?
Ne. Ale napadlo mě, že budu psát knížky nebo filmy. Vždycky jsem to chtěl dělat.

Co jste po Snowborďácích čekal?
Čekal jsem, že to bude úspěch. Tušil jsem, že to bude hit. A hit to i byl. Věděl jsem, že asi budu hrát dál, že mě budou chtít. Sám jsem nevěděl, jestli to chci. Stále jsem doufal, že budu hrát hokej, kvůli zranění jsem si v hokeji musel dát pauzu. Čelil jsem rozhodnutí, jestli se vrátit na led nebo jestli hrát. Roztrhl se však zájem o mě a já jsem to bral jako znamení toho, že se mám rozhodnout pro film. Dnes už vím, že jsem udělal dobře.

Můj život je plný zážitků. Vzdělávám se, potkávám zajímavé lidi a pořád se něco učím. Udržuje mě to v mysli mladšího, než jsem. Okysličuje mě to. 

Přemluv bábu

Je tomu devět let, co jste natočil s Martou Issovou video s názvem Přemluv bábu, kde jste přesvědčovali mladou generaci, aby šla za svými prarodiči a přemluvila je k tomu, aby volili pravici. K čemu byste přemlouval bábu a dědu teď?
Kdyby bylo Přemluv bábu dnes, nikoho by to nezajímalo. V tichosti by to odešlo, nemělo by to takový ohlas, jako to mělo tehdy. Člověk se na to musí dívat optikou doby, tehdy se všechno lámalo.

Jiří Mádl (32)

  • Ještě jako student gymnázia zazářil po boku Vojty Kotka v komediích Snowborďáci a Rafťáci. 
  • Vystudoval sociální a masovou komunikaci, v New Yorku si prošel kurzem scenáristiky.
  • Zahrál si v dramatech Colette, Konfident nebo Děti noci, v pohádce Peklo s princeznou, i v komediích Gympl, Vejška či Probudím se včera.
  • Jako scenárista a režisér debutoval v roce 2014 snímkem Pojedeme k moři, za který dostal cenu České filmové kritiky. Jeho druhým celovečerním počinem je snímek Na střeše. 

Tehdy jsme byli úspěšní. Předsedali jsme Evropské unii a v Unii jsme byli respektovaní. Jenže nakonec se hlasovalo o vyslovení nedůvěře vládě, byly předčasné volby. My jsme v Přemluv bábu snažili mobilizovat jednu skupinu obyvatel a na to lidi nebyli zvyklí. To video fungovalo, splnilo to účel. Dnes už je schopnost mobilizace obrovská. Dnes je potřeba opakovat si to, co děláme, co chceme a je důležité se definovat.

Kdo dnes může bábu a dědu přemluvit? Je to stále mladá generace?
Není to o tom někoho přemlouvat. Je důležité vysvětlovat, co jsou dezinformační weby, Parlamentní listy, Aeronet. Jsme pod vlivem cizí mocnosti, která tu probouzí nenávist jedné skupiny vůči druhé. A to je špatně.

Účastnil jste se demonstrace proti Andreji Babišovi, kde jste před publikem promlouval. Proč jste se účastnil?
Byl jsem oslovený. Myslel jsem si, že si demonstrace zaslouží i účast veřejných osobností. Myslím si, že úloha umělce ve společnosti je věci pojmenovávat, nazírat na ně z určitého pohledu a pokud něco visí ve vzduchu, tak to říct.

Takže nesouhlasíte s názorem, že by měli umělci zůstávat apolitičtí?
Ne. On to pořád někdo chce. Já nechci být lidový bavič a nikdy jsem nechtěl být někým, kdo je neutrální a má co nejvíce fanoušků. Já jsem chtěl být vždycky někdo, kdo je autentickým, pravdivým.

Po demonstraci na Letné jste na svém Facebooku psal, že bude líp. Proč si to myslíte?
Takhle situace nemůže vydržet. Nové generace si všechno vezmou zpět. Vyrostli jsme ve svobodě. Jestli sem Rusové chtěli přijít, jdou pozdě. Jsou sice trpěliví, ale jdou pozdě. Vyrostli jsme, vidím to optimisticky.

  • Nejčtenější

Buranství, říká o přerušení Kaščejevy na Českých lvech režisér Chlupáček

12. března 2024

Rozstřel Loni společně uvedli do kin film Úsvit, letos na televizní obrazovky vyslali minisérii To se...

Proč nedají Oscary těm, co si je zaslouží? divil se Trump a pobavil ceremoniál

11. března 2024  6:53

Přestřelka mezi moderátorem Jimmym Kimmelem a Donaldem Trumpem okořenila samotný závěr letošního...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Gabriela Soukalová ve sprše i v moři. Dokument jí zadal pózy

18. března 2024

Premium Pod názvem Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí vešel do kin dokument, v němž se zpovídá...

České filmaře zatkli při natáčení ve Vatikánu. Teď se chtějí vrátit zpět

16. března 2024

Premium Štáb snímku Ďáblova sbírka skončil po natáčení na Svatopetrském náměstí na policii, která zabavila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Metoda Markovič: Scény z výslechů byly hodně intimní, říká představitel Hojera

13. března 2024

Rozstřel Herec Petr Uhlík, tvář dvou výrazných televizních projektů letošního roku: minisérií Metoda...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Vedle ořezaného stromu vyrostla nová Banksyho malba, má ekologický apel

18. března 2024  19:49

Nová nástěnná malba v londýnské čtvrti Finsbury Park přilákala davy lidí. A to i přesto, že se k...

RECENZE: Album Visions od Norah Jones je ospalá jazzová „pohodička“

18. března 2024  17:20

Vůbec nejnešťastnější hodnocení, které se může dostat jakémukoliv uměleckému dílu je, prohlásíme-li...

RECENZE: Bez nápadu. Justin Timberlake vydal až odpudivě prázdnou desku

18. března 2024

Premium O aktuálním albu Everything I Thought It Was hovořil zpěvák a herec Justin Timberlake ještě před...

OBRAZEM: Hudba v extravagantních kostýmech. Róisín Murphy nadchla Forum Karlín

18. března 2024  11:01

Irská zpěvačka Róisín Murphy koncertovala v neděli 17. března v pražském Foru Karlín. Během...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...