V Modeláři jsem nechtěl mluvu Kata parodovat, řekl Mádl v Rozstřelu

  • 20
Herec Jiří Mádl a rapper Adam Svatoš alias Kato se setkali u příprav nového filmu Petra Zelenky Modelář. O vzájemné spolupráci, politice v umění i demonstracích mluvili v pátečním Rozstřelu.

Modelář se odehrává v současné Praze. Jeho hlavními hrdiny jsou majitel firmy provozující drony, občasný rapper Plech (Jiří Mádl), a jeho kamarád z gymnázia, chemik a letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek). Ten se právě vrátil ze zahraničí a jeho mysl postupně pohlcuje touha po spravedlnosti.

Postava Plecha byla původně inspirovaná Adamem Svatošem, který ji měl i hrát, režisér ale nakonec scénář tolikrát proměnil, že se raději rozhodl využít služeb profesionálního herce – Mádla.

Právě on se ale k původnímu nápadu vrátil a při ztvárnění se rozhodl inspirovat Katovou mluvou. Doposud ho nikdy nenapadlo hledat nějakou podobnost mezi sebou a Adamem Svatošem. 

Raper prozradil, že původní scénář filmu byl velmi odlišný. „Nebylo to vlastně vůbec o politice, bylo to spíše o mezilidských vztazích,“ řekl. Dodal, že místo politiků byly ve filmu postavy mafiánů.

Velkým tématem filmu Modelář je boj postav za spravedlnost. Mádl si myslí, že úspěch společnosti spočívá i v tom, že spravedlnost vyhrává nad nespravedlností. „Myslím si, že furt trochu vyhráváme,“ poznamenal.

Svatoš se domnívá, že spravedlnosti se dá dosáhnout, i když ne každý se jí pokaždé dobere. 

V Rozstřelu se mluvilo také o politice. Jiří Mádl minulý rok vystoupil na jedné z demonstrací spolku Milion Chvilek pro demokracii. Řekl, že akce se zúčastnil, protože byl pozván. „Sám se nikam necpu,“ řekl. 

I Svatoš si jako rapper Kato ve své tvorbě občas neodpustí politická témata. Právě ve filmu Modelář zazní jeho skladba Zastavit stát, kterou rapuje Mádlova postava. Sám se však nikdy jako hudebník ani jako soukromá osoba politicky angažovaných akcí účastnit nechtěl. „Na demonstrace nechodím, protože bych stejně přišel pozdě,“ dodal. 

Ve filmu jsou velkým tématem také peníze. Postava, kterou ztvárnil Mádl, v něm říká, že „blíží se doba, kdy půjde jenom o prachy“.

„Něco na tom je,“ myslí si Svatoš. I Mádl uznává, že peníze jsou pro mnoho lidí velmi důležité. „Já to vidím i u nás v rodině,“ poznamenal. 

Mluvil také o tom, že nebylo jednoduché vytvořit roli podle Svatoše, aby nevznikla spíše parodie než vážně zahraná role. Raper mu sám pomohl i tím, že s ním prošel celý scénář. 

Pomohl mu naučit se princip toho, jak on sám mluví. Zúčastnil se i natáčení scény, kde Mádl ve filmu rapuje právě skladbu Zastavit stát. 

Mluva typická pro Svatoše vznikla tak, že zhruba před deseti lety přišel o všechny zuby.

Prozradil, že o ně přišel částečně vinou svého životního stylu, roli však hrál i faktor dědičnosti. „Není to tak, že bych prokalil zuby,“ poznamenal a dodal, že jeho otec o chrup přišel ve 40 letech, jemu se to stalo o něco dříve. 

Musel se proto naučit vyslovovat některá písmena i bez zubů. „U většiny to jde, největší problém dělá V a F,“ dodal.

Ve filmu Modelář si zahrála ještě Zuzana Fialová, Miroslav Hanuš, Veronika Kubařová, Richard Stanke nebo Helena Dvořáková. 

Rapper Kato se proslavil jako člen skupiny Chaozz a od roku 2002 působí v kapele Prago Union, jež loni na podzim vydala novou desku Perpetuum Promile. V únoru Prago Union vystoupí v Brně, Praze, Plzni nebo Liberci.

Jiří Mádl před nedávnem posbíral sedm nominací na Českého lva za svůj druhý režisérský počin Na střeše. Film má šanci v kategoriích nejlepší film, scénář, režie, kamera, hudba a hlavní i vedlejší herec. V současné době pracuje na filmu o událostech v Československém rozhlase v roce 1968.

Trailer k filmu Modelář:

,