Jahodové víno - snímek z filmu | foto: archiv

Jiří Macháček hraje polského policistu z hor

Před rokem Jiří Macháček vzkazoval z Polska: "Držte mi palce, ať tam nezmrznu." Málem se mu to prý stalo, nicméně nakonec tam snímek Jahodové víno bez úhony dokončil.

Nyní ho představuje prvním divákům. Po Bratislavě teď na pražském Febiofestu, kde je film zařazen do evropské soutěže.

Polsko-slovenskému koprodukčnímu příběhu, jenž zahrnuje všechna čtyři roční období a v němž hraje hlavní roli policisty, říká Macháček "mystická krimi".

Byl prostě neuvěřitelný
Podle prvních kritik ze Slovenska, kde film vstupuje již příští týden do kin, se žánrově blíží magickému realismu. A jeho režisér Dariusz Jabłoński zase mluví o tragikomedii.

"Přesto Slováci na tamní předpremiéře v závěru dokonce plakali," líčí tvůrce, který asistoval slavnému Krzysztofu Kieślowskému u Dekalogu či Krátkého filmu o lásce, proslavil se dokumentem Fotoamatér a jako producent dostal první polskou filmovou cenu před deseti lety za podíl na produkci českého selského westernu Je třeba zabít Sekala.

Dal Jabłoński ve své hrané prvotině šanci Macháčkovi právě "na oplátku" za to, že v Sekalovi vytvořili oba ústřední hrdiny polští herci? "Ale ne," směje se režisér. "Sekal byl tak dobrý film, že vůbec nerozhodovalo, jestli v něm hrají Poláci, nebo Češi."

S Macháčkem se znají léta a Jabłoński na něj myslel od první chvíle, kdy podle Haličských povídek polského autora Andrzeje Stasiuka začal psát scénář.

"A byl opravdu skvělý," chválí režisér Macháčka, "udělal toho pro náš film neuvěřitelně moc, strávil tu dlouhé měsíce, naučil se skvěle polsky. I když kvůli českému přízvuku jsme ho nakonec pro Polsko museli dabovat".

Poběží v Česku? Možná
Macháčkův hrdina opustí kariéru kriminalisty ve Varšavě a odejde na malou policejní stanici v odlehlých horách, na slovensko-polské hranici, aby mezi vesničany, na první pohled podivíny, začal znovu.

I tady potká zločin, zradu, smrt, ale také krásnou slovenskou dívku v podání Zuzany Fialové. "Snažil jsem se ztělesnit muže, jenž hledá vykoupení," říká o své postavě Macháček.

Při natáčení zažil skutečná dramata – jednou liják proměnil potůček v dravou řeku, odkud herce lovili kaskadéři, jindy v minus 35 stupních zamrzla i kamera, o Macháčkově hrdinovi bez bot nemluvě.

V Polsku půjde Jahodové víno do kin až na podzim, neboť jaro tam prý patří premiérám romantických komedií. O nákupu filmu pro českou distribuci se teprve jedná.