DiCaprio ve Varech rybařil, vzpomínal novinář Jiří Borovička Za scénou

  • 1
Hostem pořadu Za scénou byl kulturní novinář Jiří Borovička, který letos po padesáti letech ukončil kariéru v ČTK. Stejně tak se profesně loučí s karlovarským festivalem, který si už nyní bude užívat jen jako návštěvník. „Třicet let se mi nepodařilo ve Varech vidět celý film kvůli psaní. Nyní si to vynahradím,” řekl v pořadu Za scénou.

„Poprvé jsem byl na festivalu v roce 1980. Tehdy tam ještě nebylo tolik práce, zprávy se psaly na stroji a pak diktovaly přes poštu do redakce. Na filmy se chodilo hlavně v noci, protože promítali ty, které se nekupovaly do distribuce, bylo to tajné, ale mohl se tam dostat každý,” vzpomíná.

Za jeden z nejzásadnějších filmů, který v Karlových Varech zhlédl, považuje Sophiinu volbu. Film viděl v době, kdy v Česku ještě ani nevyšla kniha. „Nemohl jsem se zbavit takového těžkého pocitu, asi týden,“ říká.

Velmi rád vzpomíná na mladé herecké hosty typu Leonarda DiCapria nebo Scarlett Johanssonovou, kteří v době, kdy Karlovy Vary navštívili, ještě vůbec neplatili za hollywoodské hvězdy.

„Vzpomínám, jak mladý DiCaprio měl tričko MFF Karlovy Vary a pokoušel se lovit ryby v říčce Teplá s dědečkem,“ připomíná. „Anebo na Woodyho Harrelsona, jak jezdil po kolonádě na kole. To už by dnes nešlo, aniž by kolem něj neběžela horda novinářů,“ hodnotí.

Za scénou

Za scénou je pořad, který vzniká ve spolupráci iDNES.tv, kulturní rubriky iDNES.cz a MF DNES. Divákům nabízí zajímavé hosty ze světa filmu, hudby nebo literatury (archiv pořadu najdete zde). Moderuje Monika Zavřelová.

Logo pořadu Za scénou

Letos Borovička dorazí pouze na polovinu festivalu. S novinářskou profesí se rozhodl rozloučit, protože už se cítil vyčerpaný.

„Ta práce nemá konce, protože se vydávají zprávy ve dne v noci. Dříve to tak nebylo. Začalo mě unavovat, když mě v půl sedmé ráno v sobotu volají na chalupu nebo naopak pozdě v noci domů,“ vysvětluje. „Nyní jsem pánem svého času, to se mi za posledních padesát let nestalo,” dodává.

Za svou kariéru napsal Jiří Borovička pod hlavičkou ČTK přes šedesát tisíc zpráv a natočil na šest tisíc audiorozhovorů. Je držitelem několika redakčních ocenění. Nyní se plánuje věnovat hlavně rodině a svému nedávno narozenému prvnímu vnukovi.