Jedno sousto čokolády dokáže změnit život

Citlivý romantický snímek Čokoláda švédského režiséra Lasse Hallströma byl nominován na Oscara hned v pěti kategoriích, včetně nejlepšího filmu. Příběh o lásce, toleranci a odvaze být sám sebou byl sice považován za značného favorita, nakonec však nezískal ani jedno ocenění. V hlavních rolích se představí Juliette Binoche a Johnny Depp.

Příběh se odehrává v padesátých letech v malém městečku na jihu Francie. Lidé tu žijí v souladu se starými tradicemi a podle zásad pevné morálky. Jednoho dne se však do tohoto zdánlivě klidného městečka přistěhuje kočující cizinka Vianne se svou nemanželskou dcerou. Vitální ateistka pořádně rozvíří stojaté vody nábožensky založené obce. Pronajme si prázdný, ošuntělý obchod a začne v něm prodávat tu nejlepší čokoládu, podle svého tajného receptu. Čokoláda se špetkou chilli probudí skryté touhy obyvatel konzervativního městečka.

ČOKOLÁDA
(Chocolat, Francie 2000)

Režie: Lasse Hallström
Scénář: Robert Nelson Jacobs
Kamera: Roger Pratt
Produkce: David Brown, Kit Golden, Leslie Holleran
Hudba: Rachel Portmann
Hrají: Juliette Binoche, Johnny Depp, Judi Dench, Lena Olin, Carrie-Anne Moss, Alfred Molina
Délka: 120 min.
Premiéra: 10. 5. 2001
Lidé se pomalu osmělují a přicházejí do jejího obchodu, zároveň však Vianne získává i nepřátele, v jejichž čele stojí sám starosta. Ten se bojí, že Viannina požitkářská čokoláda podkope přísná morální pravidla a způsobí zkázu městečka. Vianne svým příchodem mění životy mnohých obyvatel městečka, například volnomyšlenkářské stařeny Armande nebo její odcizené dcery Caroliny. Všechno navíc nabere rychlý spád příchodem irských tuláků, zvlášť, když mezi jedním z nich a Vianne přeskočí jiskra...

Julitte Binocheová ve filmu Čokoláda.

Čokoláda

Čokoláda

Čokoláda