Je to hra, ale velkolepá, tvrdí Budař

Přišel jako nováček, dokonce bez smokinku a kravaty, odcházel jako majitel dvou sošek, za scénář a za hlavní roli vítězné Nudy v Brně. Jméno Jana Budaře kralovalo večeru.

Budete teď tím, který porazil i slavného Bolka Polívku?
Ale ne, tak to přece není, v uměleckých kategoriích se nedá říci, že někdo někoho porazil. Já jsem upřímně rád a hluboce poctěn, že jsem se dostal do takové společnosti. György Cserhalmi se mi v Želarech strašně líbil a Bolka Polívku odjakživa obdivuji.

Pomůže váš úspěch novému filmu Mistři, v němž hrajete?
Doufám. Proto jsem nepřišel ve večerním, ale v úboru svého hrdiny z Mistrů, i ty mé dlouhé vlasy, které k té roli patří, schválně nosím dál. Vím, že to vypadá divně, přijít takhle na galavečer Českých lvů. Ale rád jsem to podstoupil, abych udělal Mistrům trochu reklamy.

Chtěl byste jet i na Oscary?
Rád bych jel, díval jsem se na letošní oscarový přenos a je to ještě velkolepější hra než tahle. Přímo neuvěřitelná - ale pořád jenom hra.

Můžete vyvrátit pověsti, že film Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, který chystáte opět s Vladimírem Morávkem, má na mysli populární televizní moderátory Eduarda Hrubeše a Leoše Mareše?
To opravdu někoho napadlo? Ne, tak tomu opravdu není. Mohu zcela jednoznačně prohlásit, že naši hrdinové Hrubeš a Mareš mají křestní jména Václav a Josef a jakákoliv podobnost se skutečnými osobami je čistě náhodná. Taky dopadnou docela jinak - jak, to neprozradím, ale na závěr filmu bude hořet Praha.