Woody Allen, Owen Wilson a Rachel McAdamsová na prezentaci filmu Půlnoc v...

Woody Allen, Owen Wilson a Rachel McAdamsová na prezentaci filmu Půlnoc v Paříži v Cannes (2011) | foto: AP

Je divný, ale skvělý, chválí hvězdy Woodyho Allena

  • 2
Woody Allen, to je ve filmovém světě mýtus. Šatnami kolují historky o tom, jak nedává číst scénáře a ani pořádně nerežíruje, a každý se chce přesvědčit, je-li to pravda. Výjimkou nejsou ani hvězdy z jeho nejnovější komedie Půlnoc v Paříži Michael Sheen, Rachel McAdamsová a Léa Seydouxová.

Sešli se na červeném koberci v Cannes. Půlnoc v Paříži zahajovala tamní festival, a tak si Allen musel vzít smoking a vytrpět premiéru vlastního filmu před zástupy dychtivých fotografů, tedy přesně tak, jak to nenávidí. "Přijel jsem, abych propagoval film, ale tohle jsou pro mě muka," stěžoval si.

Woody Allen pro iDNES.cz

Cannes 2011 - Woody Allen

Allen: Život je krutý a brutální. Lepší nebude, nikdy a nikde

"Tady možná vypadá nespolečensky, ale ve skutečnosti je to nesmírně milý a komunikativní člověk," hájila Allena jeho nová plavovlasá múza, kanadská herečka Rachel McAdamsová, známá mimo jiné také z filmu Sherlock Holmes. Přestože v Půlnoci vyfasovala nevděčný part nechtěné snoubenky Inez, na svého chlebodárce nedá dopustit.

"Neznám herečku, která by s ním nechtěla dělat. Nikdo není jako on. Navíc je vtipný a píše úžasné role," rozplývala se herečka na setkání s novináři. Když ji režisér oslovil, byla prý v sedmém nebi a vůbec jí nevadilo, že objekt touhy nebude hrát ona, nýbrž Marion Cotillardová. "O takové nabídce sníte, ale nikdy byste nečekali, že může skutečně přijít," říká křehká blondýnka.

Hlavně nepřemýšlet

Léa Seydouxová, francouzská herečka a modelka (jež modelkou odmítá být nazývána), je v popisování toho, co pro ni role od Allena znamená, o dost střízlivější: "Nijak jsem o tom nesnila, ale na druhou stranu - proč bych odmítala?" Nabídka prý přišla na základě jediné fotografie. "Mě si všichni vybírají jenom podle fotografií. Proč jsem se líbila Woodymu? Netuším. Třeba proto, že vypadám jako Scarlett Johanssonová?" smála se s odkazem na Allenovu oblíbenkyni z předešlých filmů Vicky Cristina Barcelona a Match Point - Hra osudu.

Zatímco McAdamsová si na práci na Půlnoci nejvíc užívala romantickou Paříž ("nic takového v Americe nemáme"), Pařížanku, která si práci "po americku" zkusila už v Hanebných panchartech Quentina Tarantina, prý mnohem víc bavilo pozorovat Allena v akci. "Má zvláštní způsob práce. Jiný. Neumím říct v čem, ale srovnat jeho a Tarantina je jako srovnat černou a bílou, zkrátka jsou to kontrasty," konstatovala a dodala, že konkrétnější nebude, neb jí na to nestačí jazyková zásoba.

Cannes 2011 - Woody Allen a Rachel McAdamsová k fimu Půlnoc v Paříži (Midnight in Paris)

Jejímu kolegovi, britskému sympaťákovi Michalu Sheenovi, naštěstí stačila, takže mohl popsat, jak to s tím Allenovým "podivínstvím" vlastně je. "O každém režisérovi kolují legendy, ale Woody je jimi opředen nejvíc. Byl jsem na něj proto hodně zvědavý," přiznal představitel dramatických rolí, jako je ministerský předseda Blair v Královně či David Frost ve filmu Duelu Frost/Nixon.

Zakázaný scénář

Nejvíc ho prý překvapilo, že muž, o kterém se říká, že si s nějakou režií moc hlavu neláme, naopak velmi důsledně dbal na to, co se na place odehrává. "Má jasnou vizi a za tou jde. Radí dokonce i v takových detailech, jako kde udělat pauzu, aby vtip vyzněl," popisuje Sheen a tvrdí, že s tak dokonalým citem pro načasování pointy se za celou svou kariéru nesetkal. Přitom prý Allen paradoxně vůbec nelpí na tom, aby herci říkali, co napsal. "Získal jsem dojem, že Woodymu jde především o příběh a situaci. O to, co se děje tady a teď. Hlavně mi na plac netahejte žádnou psychologii, říkával nám," vzpomíná Sheen. Žádné pátrání po motivacích, žádné filozofování: Allen od herců vyžaduje, aby byli "pouze" přirození.

"Je to zvláštní, ale svým způsobem obohacující. Člověk totiž musí být neustále ve střehu, nesoustředit se jen na sebe, ale také na ostatní," pochvaluje si netradiční přístup Francouzka Seydouxová. "Já z toho byl na začátku trochu nervózní. Na školách nás učí, jak máme role studovat a prožívat, ostatně jen přípravou na Frosta jsem strávil rok, a najednou vám režisér řekne: Povídej si, co chceš. A když se zeptáte, co, odpoví vám: To je fuk, hlavně když u toho budeš vypadat normálně," směje se Sheen, jemuž se stejně jako kolegům za celou dobu nedostal do rukou scénář. "Tak to u Woodyho chodí, každý má k dispozici jen své scény. Ani já netušil, jak moje postava dopadne, natož s kým se vyspí. Takže jestli to ve filmu vypadá, že flirtuju s Inez, je to jen proto, že jsem flirtoval s Rachel," šklebí se Sheen.

Cannes 2011 - zoufalý Woody Allen na tiskové konferenci k filmu Půlnoc v Paříži

Toho mimochodem fascinovalo i další specifikum Allenovy režie: široké, i několik minut trvající záběry. Režisérova nechuť pohnout kamerou prý sahala tak daleko, že si herci museli kontrolovat, jestli jsou vůbec v záběru. "Než začnete mluvit, radši se zeptejte, jestli vás vidíme, protože pokud ne, nebudete ve filmu," vštěpoval hercům Allen, a tak mohli turisté míjející štáb v Paříži s úsměvem pozorovat, jak skupinky herců divoce gestikulují do objektivu. "Asi to celé působí opravdu bizarně, přece jen to jde proti všem pravidlům moderní kinematografie. Woody však ví, co dělá: ostatně jinak by neměl na všechny své filmy vyprodáno. A to točí každý rok jeden," shrnuje Sheen.