Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Divák rád hloubá, zjistil Jaroslav Brabec, režisér Zločinů Velké Prahy

  8:50
Jaroslav Brabec režíroval pro Českou televizi krimiseriál Zločiny Velké Prahy, jenž si už po tři díly drží hranici dvou milionů diváků.
Režisér Jaroslav Brabec s cenou Elsa (2004)

Režisér Jaroslav Brabec s cenou Elsa (2004) | foto: Václav PancerMF DNES

Má pět Českých lvů, tři za kameru, jednoho za výtvarné pojetí a jednoho za televizní Americké dopisy. Teď natočil prvorepublikovou kriminálku, dosavadní hit jarní sezony.

Kolik diváků jste čekal vy?
Tolik rozhodně ne, takže velká radost a překvapení. Pochopitelně je to také záležitost aktuální koronavirové situace, lidi nechodí do hospody, divadla nefungují, kina jsou temná. Čili „v předvečer“ populační exploze se dostane na chvíle oddechu a jsem rád i kvůli ČT a celému štábu, že smím takové situace s naším seriálem vyplnit. Jako by zločinů lidé neměli dost ve zprávách.

Samozřejmě následovaly internetové diskuse, sledujete je?        Nesleduji. Bohužel je to veskrze prostředí, kde si mohou vybít zlost samozvaní znalci. Poslouchám názory těch, jejichž soudu důvěřuji. Jejich kritika, byť záporná, má pro mě smysluplný efekt. A nemusí to být jen odborníci, ale i ti, jimž je takový seriál na nedělní večer určen.

Mě až fascinuje, čeho si diváci všimnou, našli třeba chyby v partii mariáše. I na to máte poradce?                                                            Poradců bylo poměrně dost, i na mariáš. Já jsem karty hrál naposledy na pionýrském táboře, teď se věnuji kvartetu s dcerami. Herci, kteří v seriálu sedí u mariáše, byli vyškoleni, aby hra byla perfektní. A byla. Jenže hraný film není dokument, vybírá se „jetí“ záběru, které je nejlepší, pak se střihá a přehazuje. Verismus partie je méně důležitý, tak to prostě je. Nelze sedět na více židlích. Pokud nás někdo chytí na hruškách, tomu se omlouvám, snad to pochopí, když už se dívá tak zaujatě. Poradce na kriminalistiku jsme měli dokonce dva. Radili i kaskadéři, kteří kromě pádů ze střech ukazují, jak dát někomu pěstí tak, aby natáčení mohlo druhý den pokračovat. Měli jsme lékaře na situace kolem zranění, smrti, psychiky. Zbrojíře, pyrotechniky, odborníky na dobovou dopravu. Hodně lidí.

Některým vadí dobová mluva, chybí jim třeba onikání nebo rukulíbám. Hledali jsme jazykový kompromis. Nejde o lingvistickou příručku, ale o vytvoření atmosféry doby. V kriminalistickém žargonu, mluvě podsvětí i maďarštině. Snažíme se o srozumitelnost a věcnost. Slyšel jsem, jak může manželka inspektora Budíka, která je z Maďarska, tak dobře mluvit česky? Proč ne, odjela jako mladá holka z české šlechtické rodiny, vdala se za hraběte, pak se vrátila. Kdyby mluvila špatně česky a měla maďarský přízvuk, zase by tvrdili šťourové, že to je parodie nebo samé titulky. Nelze vyhovět všem. Ale služka u Budíků je opravdu Maďarka, tam nás nechytí.

Všimla jsem si výtky, že k první republice nepatří elektrická kytara, autor hudby Jan Ponocný však tvrdí, že ji nepoužil. Jak to tedy je?          Ponocný udělal dobrou muziku. Hodně jsme se radili, i ve střižně s Filipem Issou. Nakonec je to tvar, který respektuje zadání seriálu. Původně jsem chtěl, aby byla hudba drsnější a současnější, „elektrická“ kytara by byla tím nejmenším nedobovým aspektem. Poznámku o kytaře pokládám za názor, který je oprávněný, ale nepodstatný. Jako kdybychom žasli, že se taková podívaná objeví v televizi, když před sto lety televize přece neexistovala.

Ozvaly se i hlasy, že znevažujete masarykovskou éru, kdy prý nebyla protekce, korupce...                                                                              Korupce i protekce jsou přece staré jako lidstvo samo. Je zajímavé, že si toho někdo všimne právě v Česku, kde je jednání v takovém stylu bohužel tak běžné.

Seriál vychází ze skutečných případů, ale některým divákům připadají policisté hloupí, sami prý uhádnou pachatele dříve. Proč lidé milují geniální soukromé detektivy víc než muže zákona?
Český divák je hloubavý, bezesporu proto, že v dobách před Listopadem musel „číst mezi řádky“, aby se dozvěděl to, co se dozvědět neměl. Ale když někdo přemýšlí o pachateli, je to dobře, někdy to může být chyba scénáře, že diváka podcenil, někdy chyták. Náš seriál však nelíčí jen kriminální případy, ale i příběhy kriminalistů mimo jejich profesi. Neměli jsme ambici vytvořit geniální detektivy, nýbrž normální lidi, kteří chybují, mýlí se, jsou vystaveni stresu z domácích konfliktů; jako my. Poutavost seriálu by měla být v celku, nikoli v předhánění kdo, jak, kdy. Přestože v tom tkví důvod, proč kriminálky fungují. Sám jsem nikdy žádného lumpa neodhalil, protože sleduji, jak vyprávějí kolegové.

Existuje něco jako specificky česká detektivka?                            Detektivní žánr je u nás oblíbený, i inspektor Budík se v kině dívá na film Dívka s malou nožkou z roku 1919: kriminálka, střílečka, z našeho pohledu už jen legrace. Major Zeman, to byly také kriminální případy, které ovšem povzbuzovaly k obraně socialistických hodnot; to se nám nějak zadřelo pod kůži a stesk po době před třiceti lety stále existuje. Bohužel v jakési modifikaci i u mnohem mladší generace, jež si neumí představit, že by nemohla kdykoli vyjet do světa. Ale v 60. letech se v Československu natáčelo množství velmi dobrých detektivek, na které se dobře dívá i nyní.

Vidíte ještě někdejší řevnivost mezi „vyšším“ uměním čili filmem a „nižším“ čili televizí?                                                                                      Už je dávno pryč. Obě kategorie se prolnuly v přístupu tvůrců, možnostech šíření, náročnosti realizace, hereckém obsazení. Pochopitelně jde o zadání. Nekonečný seriál má jiné parametry a podmínky než onen „velký film“. Nikde však není napsáno, že kvalitou jedno nepředčí druhé. Jde o odpovědnost tvůrců, o nic jiného. I nekonečný seriál potřebuje profesionalitu, a pokud distribuční film dělají truhlíci, je to marnost a škoda peněz. Televizní filmy Netflixu mají větší rozpočty než leckteré hrané snímky ve světě.

Mohou mít Zločiny Velké Prahy pokračování? Šel byste do něj?            Pokud by se televize rozhodla pro druhou řadu, byl bych velmi poctěn, kdybych v tom mohl pokračovat se všemi skvělými lidmi, profesně i lidsky, s nimiž jsme natáčeli 135 dní, od ledna do října. To je kus života. Mám i další plány, ale Zločiny Velké Prahy patří k projektům, jaké se neopouštějí.

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

VIDEO: (Ne)dokonalý život. Berenika Kohoutová v klipu odkrývá své tajemství

25. dubna 2024  8:01

Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje první singl Hot Or Not z chystaného alba, které...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Letní slavnosti staré hudby budou snít. Uvedou i portugalské fado

24. dubna 2024  17:10

Festival Letní slavnosti staré hudby, jenž tradičně obohacuje nabídku klasické hudby v prázdninové...

Kapela je fajn, ale teď mi vyhovuje jít s vlastní kůží na trh, říká Petr Kolář

24. dubna 2024

Premium Na základě posluchačského zájmu o sérii koncertů Tajný místa vydal zpěvák Petr Kolář stejnojmenné...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...