Poledňáková nenapsala komedii. Humor jsme přidali, řekl Pachl Za scénou

  • 3
„Marie Poledňáková nenapsala komedii. Poprvé z jejího pera vzešlo něco jiného,” řekl režisér snímku Ten, kdo tě miloval Jan Pachl v pořadu Za scénou. Film vznikl podle stejnojmenného románu režisérky televizních klasik S tebou mě baví svět nebo Jak dostat tatínka do polepšovny.

„Chtěl jsem si odpočinout. Cirkus Bukowsky byl svět mého mládí, Rapl dospělost a tohle je taková příprava na důchod. Potřeboval jsem změnu, protože jsem ve světě gaunerů a grázlů žil posledních pět let,” vysvětlil Pachl, proč se rozhodl vystřídat temný žánr za vánoční rodinnou komedii.

Děj filmu se točí okolo smrti policisty a otce od rodiny kapitána Kaliny v podání Pavla Řezníčka. „Když vyplavou na povrch jisté důkazy, vznikne podezření, že se nemuselo jednat o obyčejnou smrt, ale smrt cizím zaviněním. Zároveň se objeví možnost, že byl nevěrný své ženě,” popisuje zápletku režisér. Vtip spočívá v tom, že do pátrání se důrazněji než vyšetřovatelé pustí rázná matka zesnulého v podání Evy Holubové společně s jeho manželkou a syny.

Právě přítomnost dětí na place byla jedna z věcí, ze které měl Pachl v začátcích strach. „Asi nikdy nebudu při práci s dětmi tak dobrý jako Marie. Člověk si tím na sebe šije past. Mám doma dvě děti a chodil jsem si od nich do práce odpočinout, ale teď jsem měl dva zmetky doma i v práci,” říká režisér v nadsázce.

Za scénou

Za scénou je pořad, který vzniká ve spolupráci iDNES.tv, kulturní rubriky iDNES.cz a MF DNES. Divákům nabízí zajímavé hosty ze světa filmu, televize, hudby nebo literatury (archiv pořadu najdete zde). Moderuje Monika Zavřelová.

Logo pořadu Za scénou

Žánr komedie Pachl považuje za jeden z nejnáročnějších. Z pohledu režiséra i herce. „Komedie vám nedá nic zadarmo. Ve střižně už ji nezachráníte,” říká. Ten, kdo tě miloval zamýšlel také trochu jako poctu komediím 70. a 80. let. „Formálně jsme se tomu snažili přiblížit,” dodává.

Z filmů Marie Poledňákové si nejvíce cení snímků s Tomášem Holým. „Komedie století S tebou mě baví svět je na mě moc ženská, vidím tam trochu faleš, ale to je možná jen můj dojem,” upřesňuje.

Společně s komedií Ten, kdo tě miloval, začal Pachl natáčet i druhou sérii Rapla. „Mně i Hynku Čermákovi (hraje i ve filmu, pozn. red.) hrozila lehká schizofrenie,” směje se.

Společně pracovali ještě na filmu Gangster Ka. „Tehdy mě to semlelo. Dva roky jsem ležel v tomto špinavém světě a potřeboval jsem ty lidi pochopit a trochu je do sebe nasát. Těžší to ale bylo pro něj. Byla s ním blbá pořízená. Já si myslel, že mu sláva přerostla přes hlavu, jenže on se opravdu stal Kraviecem,” vzpomíná.

V současnosti Jan Pachl připravuje pohádku. Druhá série Rapla by měla na televizní obrazovky vstoupit v lednu 2019.