VIDEO: Co si ta komunistická svině myslí? zní v Hřebejkově Učitelce

  • 53
Tvůrčí duo Hřebejk-Jarchovský se po třech letech vrací na plátna s novým snímkem Učitelka. Vypráví příběh z osmdesátých let o učitelce, která využívá žáků pouze pro svůj prospěch. Ve filmu si zahraje Zuzana Mauréry, Csongor Kassai a Ondřej Malý.

Proti manipulativní učitelce se rozhodne zakročit trojice rodin společně s ředitelkou, a to na konspirativní třídní schůzce.

„Každý dospělý, a většina dětí, zažil situaci, kdy cítil, že to, co je zrovna momentálně výhodné, je zároveň nesprávné. A naopak, že zachovat se podle svědomí anebo jen dobrého vychování může být nebezpečné či jen krajně nevýhodné. Proto příběhu může porozumět každý,“ říká Jan Hřebejk.

Zuzana Mauréry ve filmu Učitelka

Učitelka tematicky odkazuje na snímek Musíme si pomáhat, nominovaný na Oscara. „Jako nebyl tématem Musíme si pomáhat holocaust nebo nacismus, tak tady nehrajeme o komunismu a šikaně. Naše téma je strach, oportunismus, lidská důstojnost a podobně,“ vysvětluje režisér.

Natáčelo se v Bratislavě. Původně český snímek totiž nakonec vznikal ve slovensko-české koprodukci. Hlavním českým producentem je společnost Offside Men producenta Ondřeje Zimy a režiséra Jana Prušinovského, kteří mají na kontě seriál Čtvrtá hvězda nebo film Kobry a užovky.

Film vstoupí do distribuce v Česku i na Slovensku 21. července, světovou premiéru si odbude 4. července na festivalu v Karlových Varech, kde bude uveden v hlavní soutěži.