MFFKV 2011 - Jan Budař (dole vpravo) coby režisér snímku Polski film představil...

MFFKV 2011 - Jan Budař (dole vpravo) coby režisér snímku Polski film představil svůj tým: herce Pavla Lišku, Tomáše Matonohu, producenta Krysztofa Glawackého, Marka Daniela a Josefa Poláška. | foto: Dan Materna, MAFRA

Sen se plní: Liška, Polášek, Daniel a Matonoha točí. V režii Budaře

  • 14
V Praze má v sobotu padnout první klapka k česko-polskému filmu v režii debutujícího Jana Budaře, herce a muzikanta. Má název Polski film a bude vznikat po čtyřicet dnů i v Brně, na východní Moravě, v Krakově a okolí.

"V hlavních rolích se poprvé společně na plátně sejde parta spolužáků z brněnské JAMU Tomáš Matonoha, Josef Polášek, Pavel Liška a Marek Daniel. Vedle nich se objeví Jana Plodková, Lucie Benešová a polská herečka Katarzyna Zawadzká," uvedl režisér na prezentaci v rámci karlovarského festivalu. Snímek vznikne v koprodukci společnosti Negativ, Tomáše Matonohy a polské společnosti OFF Production. Premiéra je ohlášena na červenec příštího roku.

Polski film

Ze scénáře

Podle Matonohy se na scénáři tohoto autorského projektu podíleli jako dramaturgové Marek Najbrt, Benjamin Tuček a Robert Geisler. "Půjde o příběh z doby, kdy u nás skončil socialismus a ještě nezačal kapitalismus. V ději se objeví takřka vše od absurdních nonsensů až k dadaistickým fórům; ale bude mít i vážnější rovinu polskou. Takže bude asi tento snímek populární zejména na Ostravsku," řekl producent.

Scénář vznikal přibližně rok a půl na popud čtyř spolužáků z JAMU, kteří chtěli už při studiích udělat film. Během psaní se vyskytla finanční nabídka polské koprodukce, takže autorský tým pohotově zareagoval, do příběhu včlenil polské reálie a umístil tam část děje.

"Mám radost, že jsem byl přizván do tohoto výjimečného projektu. S herci se znám už z brněnské JAMU, jejich osobitost a humor jsem vždy obdivoval. Jsem nadšený, že díky tomuto snímku budu mít možnost je víc poznat a zažít jejich talent," dodal Budař, který má jako režisér na kontě řadu hudebních klipů. Snímek označil za splněný sen všech aktérů a začátek natáčení přirovnal k okamžiku, kdy vznikli Beatles či Rolling Stones.

Herci nemají jediný důvod, proč mu jako režisérovi nevěřit. "Sázím na to, že jsme přátelé – alespoň v tuto chvíli," dodal Budař.

"Budeme hrát tak trochu sami sebe, což bude složitější, protože za roli se vždycky můžete schovat," podotkl Liška. Budař nechce prozradit, jak budou jeho kamarádi na plátně vypadat o patnáct let mladší. "Jejich unikátnost a neopakovatelnost tam však bude vždy," dodal. Filmaři sázejí na to, že i v klasické veselohře Cesta do hlubin študákovy duše hráli gymnazisty tehdejší třicátníci.

,