Daniel Craig v bondovce Spectre (2015) | foto: Forum Film CZ

James Bond zůstane mužem. Britům by v jeho roli vadila žena i cizinec

  • 64
Dohady o možné proměně Jamese Bonda v jeho ženskou obdobu popřela producentka série Barbara Broccoliová. „Bond je muž,“ prohlásila pro The Guardian. „Je to mužský charakter, tak byl napsán a myslím, že pravděpodobně mužem zůstane,“ řekla producentka bondovek. Její slib odpovídá veřejnému mínění, jak je zachytil nový průzkum.

Spekulace o možné transformaci tradičního britského špiona v agentku 007 zesílily v souvislosti se současnou vlnou, která hrdiny děl jako Krotitelé duchů, Pán času či Dannyho parťáci přepisuje do ženských rolí. A také kvůli definitivnímu loučení Daniela Craiga s postavou Jamese Bonda v příštím filmu.

Po zvěstech, že Danny Boyle odstoupil od režie nové bondovky proto, že v rozporu s představou producentů a údajně i Craiga samého odmítl legendární hlavní postavu ve finále zabít, se vynořily teorie, že smrt Jamese Bonda má otevřít prostor pro hrdinovu obměnu v rámci současné politické korektnosti, počínaje jinou barvou pleti a konče pohlavím.

Když už by si museli vybrat, většina Britů by v roli neohroženého agenta Jamese Bonda viděla raději ženu než cizince. Za špatné však považuje většina z nich obě tyto možnosti, vyplynulo z průzkumu agentury YouGov. Nejvíce dotázaných si přeje, aby se Craigovým nástupcem stal Idris Elba, za ním skončili Tom Hardy a Tom Hiddleston.

Výkonná producentka Broccoliová nicméně uvedla, že Bond zůstane mužem: „A je to tak v pořádku. Nemusíme přece mužské postavy přetvářet v ženské, je pouze potřeba stvořit více ženských hrdinek a vyprávět jejich vlastní příběhy.“ Podobně se vyslovila herečka jedné z bondovek Rosamund Pikeová: „Bond je muž. Proč nevymyslet agentku, která nakope zlosynům zadky po svém?“

Broccoliová nicméně připustila, že „časy se mění a Bond s nimi“. Podle ní právě filmy ze série s Craigem dokazují, že i agent 007 zrozený v 60. letech již vnímá ženy jinak, v souladu s tím, jak se doba vyvíjí. 

Ovšem průzkum naznačil, že jen menšina by přijala agenta s homosexuální orientací, pro většinu je nepřijatelné, aby byl příště ženou, a ještě méně lidí by uneslo, kdyby ho hrál někdo jiný než Brit. Podle jiného průzkumu zůstává nejoblíbenějším agentem 007 stále jeho první představitel Sean Connery.

Nejnovější, v pořadí pětadvacátý příběh Jamese Bonda natočí americký režisér Cary Fukunaga ještě s Craigem, s premiérou se počítá v roce 2020.

soutěž