Nechovat se jako idiot. To mě naučil Sheldon, řekl Wehrenberg Za scénou

  • 49
Populární seriál Teorie velkého třesku vstupuje na Prima Cool do poslední, dvanácté řady. Hostem pořadu Za scénou proto byl herec a režisér Jakub Wehrenberg, který protagonistovi Sheldonu Cooperovi propůjčil v českém znění hlas. „Sheldon mě přiučil, že se nemám chovat jako idiot,“ prozradil Za scénou.

„Na druhou stranu někdy je příjemné vyzkoušet si jeho chování. Jen pro okolí už to tak příjemné být nemusí,” řekl v narážce na mnohdy asociální způsoby hlavního hrdiny amerického seriálu. Ten končí mimo jiné, protože se herec Jim Parsons rozhodl v natáčení dál nepokračovat. „V USA ví, že v nejlepším je potřeba přestat,“ tvrdí Wehrenberg.

„Se Sheldonem jsem se loučil skoro pokaždé, protože jsem nikdy nevěděl, kolik bude dalších sezon a oni to tehdy také nevěděli,“ odpovídá Wehrenberg na otázku, zdali se se Sheldonem Cooperem již rozloučil. Společně s Alešem Hámou, Matějem Hádkem nebo Jitkou Moučkovou seriál dabují od roku 2008.

K podobě Sheldonova hlasu Wehreberga inspiroval Aleš Procházka. „Asi to z toho ale není poznat ani vteřinu,” směje se. „Sheldon mluví až protivně precizně, zároveň však rychle. Snaží se všechny věci říct správně, tudíž jsem to musel vymyslet tak, aby zazněly všechny hlásky a koncovky,“ vysvětluje.

Za scénou

Za scénou je diskuzní pořad, který vzniká ve spolupráci iDNES.tv, kulturní rubriky iDNES.cz a MF DNES. Divákům nabízí zajímavé hosty ze světa filmu, hudby nebo literatury (archiv pořadu najdete zde). Moderuje Monika Zavřelová.

Logo pořadu Za scénou

Seriál začal herec a režisér sledovat ještě před jeho českým uvedením. „Byly sezony, které mě opravdu hodně bavily a měl jsem problém je namluvit, jak jsem se smál. U jiných to tak silné nebylo,“ vzpomíná.

Kvůli dabingové roli Sheldona lidé Wehrenberga na ulici nezastavují. „S jeho hlasem si mě vůbec nespojují. Možná také díky tomu, že často opakují Zdivočelou zemi a Báječná léta pod psa, kde se můj obličej provařil více,“ popisuje.

O fyzice nebo vědě se toho Jakub Wehrenberg během dabování příliš nenaučil. Když ale přijde do restaurace a objednává si, často si jako Sheldon připadá. „Mám třeba problém s objednáváním v restauraci. Když jsme u stolu více než dva nebo i jeden, tak na mě zapomenou,“ říká.

Jako dabér Jakub Wehrenberg začínal u seriálů MASH nebo Simpsonovi. V současné době se věnuje hlavně režii. Režíruje seriál Ulice a Česká televize na silvestra uvedla jeho hudební Hotel Hvězdář.