Ivo Mathé | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Je tedy z funkce odvolaný, nebo neodvolaný? Ivo Mathé si počká

  • 2
Na filmařské škole se schyluje k další aféře. Nově zvolená děkanka pražské FAMU Andrea Slováková jmenovala garantem doktorského studijního programu Víta Janečka a jeho předchůdce, jímž je Ivo Mathé, z funkce odvolala bez udání důvodu.

Tím podle oponentů porušila interní předpisy, jmenovitě Akreditační řád AMU. Za Iva Mathého se postavila většina vedoucích kateder a rozkol se dostal až na zasedání Rady pro vnitřní hodnocení AMU, jež vyšetřením sporné záležitosti pověřila rektorskou komisi.

„Paní děkanka své rozhodnutí ohlásila na Umělecké radě FAMU, mně to předem neoznámila, nevím tedy ani, co jsem porušil nebo zanedbal,“ odvolává se Mathé na podmínky, za nichž lze garanta odvolat. 

„Naopak mi ještě poděkovala za materiál, který jsme jí připravili. Sám jsem zvědav, co si vyslechnu, počkám si, zatím se stále cítím být ve funkci,“ potvrdil Mathé, který je nyní na dovolené.

Na budoucí schůzku s ním odkazuje i děkanka. „Po svém nástupu ve škole především analyzuji stav řady věcí a rovněž provádím některé změny. O změnách v oborové radě, kterou aktuálně pořád vede Ivo Mathé, probíhá interní diskuse ve spolupráci s relevantními orgány,“ uvedla.

„S docentem Mathém se uvidím například příští týden – a o obsahu naší schůzky samozřejmě nebudu mluvit s nikým jiným dříve než s ním osobně,“ dodala Slováková.

Mathé tvrdí, že na svém postu nelpí, ale že mu jde o princip. „Samozřejmě bych rád dokončil svou práci, ale že bych ve svých sedmdesáti letech visel na funkci, to je k smíchu,“ ujišťuje.

„Kdyby se to týkalo někoho jiného než mě, ozval bych se hlasitěji. Jde totiž o precedens, nikdo z ostatních garantů studijních programů si teď není jist, že se to nemůže stát zítra i jemu. Tak se chovají lidé, kteří půdu nezískali, nýbrž dobyli, a já mám strach, aby se neopakovala historie vyhazovů, která školu připravila o spoustu odborníků,“ připomněl Mathé.

Naposledy se FAMU otřásala před dvěma lety, kdy se akademický senát pokusil odvolat tehdejšího děkana Zdeňka Holého, rektor AMU však tehdy návrhu nevyhověl.