Tom Cruise (Řím, 13. října 2020)

Tom Cruise (Řím, 13. října 2020) | foto: Reuters

Rusové možná předhoní Cruise. Ve vesmíru chce štáb točit už v říjnu

  • 2
Ruský režisér Klim Šipenko a herečka Julija Peresildová se 5. října z kosmodromu Bajkonur vydají na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), aby tam natáčeli film s pracovním názvem Vyzov (Výzva).

O výběru dvojice informovala ruská vesmírná agentura Roskosmos, která šestatřicetiletou herečku a o rok staršího režiséra zařadí mezi ostatní členy posádky vesmírné lodi Sojuz MS-19.

O ději filmu ani o roli, kterou má ztvárnit Peresildová, zatím nejsou známy žádné podrobnosti. Jak ona, tak Šipenko mají za sebou konkurz, během kterého byli posuzováni z uměleckého i zdravotního hlediska.

Jedním z producentů chystaného snímku je Dmitrij Rogozin, šéf Roskosmosu. Dále se na něm podílí ruská televize První kanál a ruské filmové studio Yellow, Black and White. Šipenko před čtyřmi lety natočil oceňovaný snímek odehrávající se ve vesmíru. Film Saljut-7 je o záchraně stejnojmenné orbitální stanice, nad kterou Sovětský svaz v polovině 80. let ztratil kontrolu. 

Předloni natočil Šipenko komedii Sedlák, která se stala nejvýdělečnějším ruským filmem. Filmová a divadelní herečka Peresildová dosud hrála například ve snímcích Kraj a Zajatec režiséra Alexeje Učitěla.

Speciální výcvik pro účastníky kosmického letu začne 1. června, čeká je mimo jiné trénink na centrifuze, vibračním stroji nebo výcvik zacházení s padákem. 

I Cruise by rád

Ruští filmaři přitom nejsou první, kdo s nápadem natáčet ve vesmíru přišel. Podobnou ambici představil už loni Tom Cruise, který by měl na snímku s vesmírnou tématikou spolupracovat s NASA. Partnerem projektu je i Elon Musk a jeho SpaceX. 

NASA si od snímku slibuje „inspiraci pro novou generaci inženýrů a vědců, kteří pomohou zrealizovat její ambiciozní plány“. V době oznámení byl projekt v režii Douga Limana teprve v rané fázi příprav bez bližších podrobností.

,