Íránský film Kočár zvítězil na zlínském festivalu filmů pro děti a mládež

- Jednu z hlavních cen - Zlatý střevíček za nejlepší film pro děti do 12 let si ze 40. ročníku zlínského Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež odveze íránský snímek Kočár. Film režiséra Gholáma Rezy Ramezaního vypráví příběh chlapce, který se stává svědkem hrubého světa skrz malý otvor ve stěně kočáru. Předáním cen byl zakončen letošní zlínský filmový festival, který divákům představil na 197 filmů.

V kategorii tvorby pro mládež získal Zlatý střevíček film českého režiséra Milana Cieslara Pramen života, jehož děj se odehrává za druhé světové války. Vypráví příběh chlapce a dívky, kteří jsou vybráni pro tajný projekt nacistů. V kategorii animovaných filmů dostal hlavní cenu Lotyš Nils Skapaňš za Horor z domácí dílny, který čerpá námět ze života zvířat. Cenu Hermíny Týrlové za nejlepší debut převzal Němec Peter Lemken za dílo Rande.

Pohádkou století se stal film Tři oříšky pro popelku od Václava Vorlíčka. Ten oslavil se svými diváky své sedmdesátiny a převzal i Zlaté jablíčko za celoživotní přínos dětskému filmu a za vítěznou pohádku století. Za Vorlíčkovou pohádkou skončily snímky Princezna ze mlejna a Pyšná princezna. Mezi filmy pro mládež vyhrál film Marie Poledňákové S tebou mě baví svět.

Dětská porota nejvíce ocenila mezi filmy pro děti snímek kanadského režiséra Nicholase Kendalla Tajemství pana Rice, který vypráví o chlapci nemocném rakovinou. V kategorii pro mládež se dětské porotě nejvíce líbil Pramen života a mezi animovanými ukázkami snímek Odvátý větrem. Natočil ho Rus Alexandr Tatarskij.

Hlavní Cenu diváka v kategorii filmů pro děti a mládež získal Vorlíčkův historicko-romantický dobrodružný film Král sokolů. V animované tvorbě ji získal snímek Bubáci a hastrmani ze seriálu Večerní povídačky od režiséra Pavla Kubanta. Křesťanský obsah filmů sledovala ekumenická porota, která poprvé udělila své ceny. Hlavní ocenění od ní převzali autoři íránského filmu Kočár.

Cenu Dona Quijota si odnesl íránský film Vrba a vítr režiséra Mohammada Talebiho. Porota Evropských filmových klubů předala i speciální ocenění, a to autorům filmů Pramen života a Tajemství pana Rice.

Nejstarší světový festival filmů pro děti a mládež, který ve Zlíně zakončilo promítání vítězných filmů, navštívilo kolem 45.000 diváků, což je skoro o 20.000 více než loni. Jubilejní 40. ročník jim nabídl 197 filmů, řekl prezident festivalu Vítězslav Jandák. Do Zlína podle něj přijeli během festivalového týdne filmaři ze 34 zemí.

Gina Lollobrigida na Festivalu filmů pro děti a mládež Zlín 2000.