Vojtěch Dyk jako Josef Mysliveček při natáčení snímku Il Boemo | foto: Jarmila Štuková

Skladatele Myslivečka si nakonec zahraje Vojtěch Dyk, už se natáčí

  • 2
V okolí italského jezera Lago di Como začal Petr Václav natáčet snímek Il Boemo o českém operním skladateli Josefu Myslivečkovi. Hlavní postavu ztvární Vojtěch Dyk, který vystřídal původně domluveného Rusa Egora Koreškova.

Historický film Petra Václava je inspirovaný skutečným příběhem jednoho z nejvyhledávanějších hudebních skladatelů druhé poloviny 18. století. Zavede diváka do slunné Itálie, kde Josef Mysliveček žil, tvořil, stal se hvězdou, ale také zemřel v zapomnění. Petr Václav jeho natáčení připravoval více než deset let. Hudbu k filmu nahrál pod taktovkou Václava Lukse orchestr Collegium 1704.

Natáčení začalo 29. července v italském městě Como, v místním divadle Teatro Sociale di Como. Myslivečkovy skladby zde zazněly pod taktovkou Václava Lukse a orchestru Collegium 1704.

„Začínáme náročnými operními scénami. Je to pro nás všechny žánr, na kterém jsme ještě nikdy nepracovali, což v nás vyvolává pocit okouzlení i strachu z tak veliké zodpovědnosti,“ říká režisér filmu Petr Václav.

Hlavní roli Josefa Myslivečka měl původně hrát ruský herec Egor Koreškov. Z produkčních důvodů se ale začátek natáčení posunul a nové termíny neodpovídaly jeho časovým možnostem. „Stáli jsme opět na začátku před otázkou, kdo se stane Josefem Myslivečkem. Hledali jsme dobrého herce a zároveň i muzikanta,“ přibližuje producent snímku Jan Macola. 

Týmu se podařilo domluvit s Vojtěchem Dykem. „Jako talentovaný a zkušený muzikant bude pro náš film velkým přínosem. Někdy ty správné věci přichází prostě nečekaně,“ dodává.

Kromě Dyka a souboru Collegium 1704 se na natáčení objeví i italská herečka Barbara Ronchi, které propůjčila hlas operní pěvkyně Simoně Šaturové. A dále herec Lino Musella, či operní hvězdy Phillipe Jaroussky, Emöke Baráth, Raffaella Milanesi, Juan Sancho nebo Krystian Adam. 

Do kin by měl Il Boemo vstoupit na konci roku 2020, letos na podzim vyjde album s hudbou Josefa Myslivečka v podání zúčastněných umělců.

Václav natočil o Myslivečkovi již před čtyřmi česko-francouzský dokument Zpověď zapomenutého, sledující zejména pražském nastudování opery Olimpiade. Na hraný životopis dostal od Státního fondu kinematografie před třemi lety 23 milionů korun, celý rozpočet projektu činí 128 milionů korun.