Emil Skamene při natáčení dokumentu Identita ES | foto: Cineart

Slavný genetik náhodou zjistil, že je někdo jiný. Točí se o něm film

  • 6
Režisérka Alena Činčerová točí životní příběh věhlasného rodáka, který po celý život studoval geny, aniž znal své vlastní. Hrdinou jejího filmu Identita ES je jeden z nejuznávanějších světových imunologů a genetiků, Čechokanaďan Emil Skamene.

„Za svého působení na poli dokumentárního filmu jsem se setkala se stovkami lidských příběhů. Jeden mi doslova vyrazil dech: osud špičkového vědce na poli genetiky, který přitom neznal svou skutečnou identitu a jen souhrou náhod objevil, že je někdo úplně jiný,“ shrnuje autorka dokumentu, jehož hrané pasáže právě vznikají.

Profesor Emil Skamene je nositelem významných ocenění, autorem odborných publikací, zakladatelem Ústavu pro klinický výzkum McGillovy univerzity v Montrealu, členem České učené společnosti a rytířem řádu nejvýznamnějších Quebečanů, National Order of Quebec.

Neméně zajímavá je osobní kapitola jeho života. Narodil se za druhé světové války v haličské Bučači; přesné datum nezná, jeho rodiče zahynuli při pogromu, ale ještě před smrtí zařídili, aby se tehdy osmnáctiměsíční synek dostal složitou cestou do Prahy. Proto se profesor snaží svou prací dokázat, že záchrana jeho života měla cenu.

O zfilmování unikátního osudu usilovala Činčerová již několik let, než našla záruku jeho dokončení díky koprodukci společnosti Cineart a ČT. Současné dotáčky v Praze a okolí mapují dětské putování hrdiny.